Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

U finalu Evrosonga Portugalija najbolja, pobedila muzika (video)

13.05.2017. 20:51 09:48
Piše:
Foto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Mladi Portugalac, Salvador Sobral odneo je ubedljivu pobedu na najvećem muzičkom takmičenju u Evropi i pokazao da je publika gladna prave muzike, a ne kojekakvih poskočica. Za prvo mesto svojim performansom takmičilo se ukupno 26 izvođača. Posle 3,5 sata muzike, fantastičnih nastupa, zabave i uzbuđenja, doneta je konačna odluka. Veliko finale eurosonga 62. po redu, obeleženo je pesmom „Amar Pelos Dois“.


Glasale su 42 države a Portugalija je dobila 382, Bugarska 278 a Švedska 344 bodova. Srbija je najviše poena 12 dala Portugalu.

Nakon glasanja publike  Portugalija je osvojila prvo mesto, Bugarska je bila druga a Moldavija treća.

Salavador je nakon što je primio nagradu rekao da se prava muzika napokon vratila na Evrosong jer joj je tu i mesto. Dodao je da muzika treba da se piše i peva iz srca, da se peva o emocijama, a ne o koječemu. Njemu se u izvođenju pobedničke pesme na sceni pridružila i njegova sestra Luiša Sobral koja je napisala ovu kompoziciju, a inače je poznata kantautorka u Portugaliji.


Najveće muzičko takmičenje u Evropi, veliko finale eurosonga 62. po redu, održano je večeras. Za prvo mesto svojim performansom takmičilo se ukupno 26 izvođača. Posle 3,5 sata muzike,  fantastičnih nastupa, zabave i uzbuđenja, saznaćemo  ko je pobednik.

Finalno veče otvorio je izraelski predstavnik, Imri Ziv, sa pesmom „I feel Alive“

Način glasanja isti je kao i prošle godine. Profesionalni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12. To znači da će najboljih 10 pesama i po mišljenju žirija i 10 po mišljenju gledalaca dobiti poene.  

Finalno veče otvorio je izraelski predstavnik, Imri Ziv, sa pesmom „I feel Alive“, Imri ume fantastično da peva i to na više jezika, uključujući španski, engleski i hebrejski.  Nastupao je na desetinama koncerata širom sveta. Pored pevanja, odlično svira gitaru i klavir

Odmah potom nastupila je prelepa Kasia Mos predstavnica Poljske.Kasia je rođen 1987. godine u umetničkoj porodici. Ona je ćerka je dirigenta, violiniste, kamernog muzičara i direktora kamernog orkestra AUKSO. Džoana, Kasiina majka, takođe je muzičar i svira violinu baš kao i njen brat koji je violinista.

Fantastičan Rumunski dvojac je više nego uspešno "ođoldovao“ pesmu koja nosi naziv"Yodel it". Pevačica u vatreno crvenoj haljini, dolazi iz muzičke porodice ima školovan glas što se oseti u samom pevanju koje ima prizvuk operske raskoši.

 Prelepa predstavnica Danske, Anja ima samo 21 godinu i sa velikim ponosom je predstavljala svoju zemlju pesmom „Where I Am“.  I ako su joj oboje roditelja Danci Anja je rođena i živi u Australiji. Jedna od njenih najvećih želja je upravo učešće  na ovom takmičenju. 

Lucie Jones predstavnica Velike Britanije, direktno se plasirala u finale sa pesmom „Never Give Up on You“. Lusi krasi lepota, savršen vokal i zanimljiv nastup, koji bi potencijalno trebalo da rezultira dobrim plasmanom. Britanija u ranijim takmičenjima nije imala mnogo uspeha, možda joj se sa Lusi šanse promene.

Fantastičan stajling lepe Grkinje basio je u drugi plan pesmu koju je izvela "This is Love". Pevajući o ljubavi u puder rozoj haljini sa blistavo belim osmehom naterala je mnoge muškarce da se zaljube. 

 Siguran u svom nastupu, iako po svom priznanju pod velikom tremom, nastupio je italijanski šarmer Francesco Gabbani. Rođen 1982. godine, predodređen je da bude muzičar. Ujedno pevač, tekstopisac i kompozitor, Frančesko je osvojio Sanremo dva puta za redom, a uskoro planira da objavi svoj treći solo album.

Odličan je bio i Manel Navarro, mladi umetnik koji je populranost stekao na društvenim mrežama, a pesma „Do It for Your Lover“ se već zavrtela i uveliko se peva. Ovaj mladi Španac se ne odvaja od svoje gitare, a ne bi ni trebao budući da sa njom čini čuda. 

 Portugalski predstavnik kaže da je njegov nastup oličenje jednostavnosti i spontanosti. Ono što mi možemo da dodamo da je zasigurno ispunjen emocijama, pa ukoliko ste pustili po koju suzu uz pesmu „Amar Pelos Dois“ niko vam neće zameriti, ponajmanje Salvador Sobral. Ovu romantičnu i nežnu pesmu je napisala njegova sestra.

 Vernik, borac, pevač, sanjar, otac i samuraj - to su mnoga lica, predstavnika Mađarske. Predstavio se pesmom „Origo“ što znači poreklo,  i otpevao je na svom maternjem jeziku. Zahvaljujući njemu evrovizijska publika je imala priliku da prvi put čuje kako zvuči rep na romskom. Pesma je kako sam tvrdi 100 % autobiografska. 

Jedan od najboljih i najpopularnijih hrvatskih pop izvođača koga još zovu gospodin Glas, Žak Houdek,  predstavio se snažnim izvođenjen pesme „My Friend“. Od početka takmičenja jedan je od favorita, što je opravdao i finalnim nastupom. Ogromnu podršku pružila mu je i nekadašnja pobednica, a njegova prijateljica Marija Šerifović

    Kristian Kostov sa pesmom „Beautiful Mess“ pokazao je da njegov talenat daleko prevazilazi njegove godine, iako veoma mlad ovaj sedamnaestogodišnjak je takođe staložen zreo, iskusan muzičar što je i pokazao na sceni. Očekivanja za njega su veoma velika ali opravdana. 

 Zapažen je bio i nastup Švedskog takmičara koji se predstavio pesmom „I Can't Go On“. Robin Bengtsson je ne samo dobar izvođač on je takođe i tekstopisac, koji za sebe kaže da neizmerno voli muziku, putovanja, porodicu, automobile, motocikle. Njegov nastup je bio zaista kompletan potkrepljen pevački, ispraćen igrački sa odgovarajućim stajlingom.

 

Autor:
Pošaljite komentar