Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Oko 15.000 ljudi na komemoraciji u Blajburgu

13.05.2017. 10:56 15:18
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

BLAJBURG: Austrijska policija je uhapsila starijeg učesnika komemoracije u Blajburgu u Austriji zbog ustaške kape, a učesnici skupa, na kojem je prema procenama HRT-a bilo oko 15.000 ljudi, polako se razilaze, javio je Index.hr.

Učesnici su u Blajburg stigli u 100 autobusa iz Hrvatske i još 50 iz Evrope, navode hrvatski mediji.

Uhapšeni muškarac je ranije dao izjavu za hrvatski portal Index.hr.

"Zgrožen sam što su mediji prošle godine pisali da nije bilo ustakih obeležja. Sramota me što mora da me čuva austrijska policija, ali neko je pokušao da mi skine kapu s glave prošle godine", rekao je on.

Index.hr navodi da već decenijama potomci ustaša i njihovi obožavatelji dolaze na Blajburško polje žaleći za trenutkom kada su konacno morali da polože oružje. Portal piše da se godinama i pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora u Blajburgu kite ustaškim znacima, crnim kapama s klempavim U, maštovito kombinovanim sa crnim mini suknjama, a nezaobilazni su bili u drvu izrezbareni portreti ustaškog poglavnika Ante Pavelića.

Navodi se da je poslednjih godina austrijska policija pojacala kontrole i sve je manje onih koji uspevaju da se na polju pojave kao stilizovani nacisti.

Komemoracija je započela u 11.00 sati molitvom na groblju Unterlojbah, odakle je potom krenula procesija prema oltarnom prostoru na Blajburškom polju.

Središnju misu koja je počela u podne predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, a na komemoraciji su bili visoki zvaničnici koji su položilivence.

Hrvatska državna delegacija, na čelu sa predsedavajućim Sabora Goranom Jandrokovićem, položila je ranije danas vence i na groblju Dobrava kod Maribora, a zatim se uputila prema Blajburškom polju u Austriji, gde se pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora održava centralna komemoracija ubijenim pripadnicima ustaškog pokreta.

Hina navodi da je delegacija u Sloveniji "prisustvovala molitvi i potom položila venac kod spomenika na kojem piše ''Mrtvima spomen - živima opomena / Pobijenima nakon 9.5.1945. / Maribor 1990''".

Jandroković je rekao da se na tom groblju nalazi "veliki broj žrtava i da je dug svih da ih se sećaju i da se utvrdi istina".

Jer bez istine nema ni stvarnog oprosta, a nacija koja ne pamti svoje tragedije, ona ih vrlo često i ponovi", tvrdi on.

Prema natpisu na ploči, "u maju 1945. jugoslovenske oružane snage u Tezenskoj šumi kod Maribora pobile su između 15 i 20 hiljada pripadnika oružanih snaga nekadašnje NDH i civila, većinom hrvatske narodnosti, koji su zarobljeni pri pokušaju bekstva u Austriju".

Apel srpske zajednice u Austriji za zabranu ustaških oznaka

BEČ: Srpska zajednica u Austriji ponovila je, povodom današnje komemoracije u Blajburgu, svoj apel da se zabrane ustaška obeležja u Austriji.

"Nakon što je prošle godine po ponovljeni put na komemorativnom događaju za žrtve takozvanog "Blajburškog masakra" došlo do prezentovanja ustaških simbola, dali smo sebi za pravo da tada austrijskim institucijama uputimo apel s molbom da u budućnosti učine sve što je u njihovoj moći kako bi sprečili isticanje takvih oznaka. Pošto će uskoro u Blajburgu ponovo biti održana komemoracija kod koje postoji velika verovatnoća da će ponovo doći do glorifikacije fašističkih i ekstremno desničarskih sadržaja, smatramo da smo u moralnoj obavezi da naš apel iz prošle godine ponovimo", ističe se u apelu koji su potpisale više srpskih organizacija u Austriji.

Među njima su Savez Srba, zajednice srpskih pokrajina iz svih delova Austrije, Prosvjeta, SPOJI, brojni klubovi, ali i pojedinci.

"Mi nismo protiv same komemoracije. Iako je za mnoge neshvatljivo, verovatno ili bolje rečeno pogotovo ustaše, koji su odgovorni za toliko groznih zločina, zaslužuju da se neko moli za njihove duše. Nesumnjivo to zaslužuju oni, koji su pogubljeni u toku odmazde Titovih partizana, a da prethodno ništa nisu skrivili. Mi smo mišljenja da komemoracija za mrtve u Blajburgu zaslužuje više poštovanja prema mrtvima", ističe se u pismu.

U tom kontekstu fašistička obeležja, pevanje rasističkih pesama i revizija istorije ne bi trebalo da imaju prostora u javnosti, smatra srpska zajednice.

Ustaški simboli Nezavisne Države Hrvatske zastupaju najbrutalnije zločine, rasnu mržnju i genocid nad stotine hiljada Srba, desetine hiljada Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

"Kao građani jedne slobodne i demokratske države kao što je Austrija, mi moramo imati svest i obavezu da se distanciramo i da se usprotivimo svakoj glorifikaciji fašističkih ideja i sadržaja", naglašava se u apelu.

Prethodno je više antifašističkih organizacija u Austriji, kao i stranka Zelenih u pokrajini Koruška zatražilo zabranu komemorativnog skupa i unošenje zabrane ustaških simbola u zakon o zabrani veličanja Trećeg rajha.

Autor:
Pošaljite komentar
U Austriji inicijativa "Reci ne ustašama u Blajburgu"

U Austriji inicijativa "Reci ne ustašama u Blajburgu"

10.05.2017. 12:11 12:19