Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počela javna rasprava o Nacrtu zakona o visokom obrazovanju

09.05.2017. 18:22 18:36
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Nacrtom zakona o visokom obrazovanju, čija je javna rasprava počela danas, predviđeno je da studenti moraju da ostvare 48 bodova da bi ostali na budžetu, ali i angažovanje u praktičnoj nastavi ljudi iz privrede.

Javnu raspravu koja će trajati do 23. maja otvorio je resorni ministar Mladen Šarčević rekavši da je Radna grupa mesecima radila, te da je pri donošenju nacrta zakona u potpunosti ispoštovana demokratska procedura.

On je kazao i da će nastojati da Skupština Srbije zakon usvoji do kraja juna dodajući da slede diskusije i u Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu gde svi mogu da daju svoje mišljenje.

Novine Nacrta zakona o visokom obrazovanju predstavila je pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i razvoj Vesna Mandić, rekavši da se izmenama zakonskog okvira uvodi novi cilj obrazovanja, a to je obrazovanje kreativne populacije koja neprekidno usvaja i stvara nova znanja.

Foto: Tanjug (Video)

Prema njenim rečima, Nacrt zakona predviđa osnivanje Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) koga bi sada trebalo da bira Vlada umesto Skupštine, i koji bi trebalo da ima manji broj članova - 17 umesto 21.

Kako je navela, predviđeno je da se umesto Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta osnuje Nacionalno telo za akreditaciju i proveru kvaliteta u visokom obrazovanju (NAT) kao posebno pravno lice, koje se finansira iz sopstvenih sredstava i budžeta Srbije.

Ona je navela da se Nacrtom uvodi mogućnost organizovanja studija uz rad za studente koji su zaposleni ili koji iz drugog razloga nisu u mogućnosti da redovno prate nastavu.

Nacrt predviđa i da se rektor, dekan, direktor bira na četiri godine, a da broj mandata nije ograničen.

Kako je navedeno, u Nacrtu stoji i da nastavnik koji stekne uslov za starosnu penziju ukoliko postoji potreba za nastavkom rada, može zaključiti sa Visokom školskom ustanovom ugovor o radu na određeno vreme do dve godine, uz mogućnost dodatnih produženja. Predviđeno je i da se članovi studentskog parlamenta biraju na dve godine, a da mandat traje takođe dve godine.

U Nacrtu je navedeno i da pravo na visoko obrazovanje imaju sva lica sa prethodno stečenim srednjim obrazovanjem u četvorogodišnjem trajanju.

Predviđeno je i da spoljašnje vrednovanje visokoškolskih ustanova vrši NAT na svake četiri godine.

Planirano je i da se uvedu kratki programi studija radi stručnog osposobljavanja studenata za uključivanje u radni proces, koji može da traje od 30 do 60 ESP bodova za koji se izdaje sertifikat o završenom kratkom programu studija.

Nacrt predviđa i da VŠU upisuje kandidate bez polaganja prijemnog ispita uz priznavanje opšte, odnosno stručne mature za upis na strukovne i akademske studije, odnosno umetničke mature za upis na studijske programe za određene oblasti umetnosti.

Omogućava se upis na VŠU i kandidatima koji su završili međunarodno priznatu maturu (International Bačalaurate Diploma Programme) pod istim uslovima kao i kandidatima koju su položili opštu maturu.

Uvedeno je i ovlašćenje ministra da, u slučaju da organ upravljanja VŠU prethodno to ne učini, razreši organ poslovođenja u slučajevima kada je to lice pravnosnažnom presudom osuđeno na kaznu zatvora za drugo krivično delo.

Nacrtom je precizirano i da na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, nad visokoškolskim ustanovama čiji je osnivač Republika, Vlada ima sva prava i obaveze osnivača.

Profesor ETF u penziji i član Nacionalnog saveta Miodrag Popović rekao je da je predlog zakona u celini dobar i jedan korak napred u odnosu na Zakon iz 2005. godine, mada ima izvestan broj članova koji bi mogao da se poprave nakon javne diskusije.

Foto: Tanjug (Video)

''Jedna od promena se odnosi na status Nacionalnog saveta koga je do sada birala Skupština Srbije, a sada bi to trebalo da radi vlada. Obrazloženje je da je to efikasniji postupak, međutim činjenica je da izbor od strane Skupštine daje određeni veći legitimitet i značaj Nacionalnom savetu'', rekao je Popović dodajući da je bolje rešenje iz prethodnog zakona.

Prema njegovim rečima, jedna od primedbi je i na izbor članova akreditacione komisije koja je ranije birana od strane Nacionalnog saveta, kao jednog šireg tela, tajnim galsanje, a sada bi trebalo da bude birana od strane Upravnog odbora Nacionalnog akreditacionog tela koji ima svega pet članova.

''Mislim da nije u redu da jedno vrlo usko telo od pet članova bira jednu vrlo odgovornu instituciju'', rekao je Popović dodajući da primedbu ima i u delu koji se odnosi na izbor rektora, dekana, direktora visokih škola.

Navodeći da je predlogom predviđeno da se izbor obavlja na period od četiri godine bez ikakvog ograničenja u pogledu broja mandata, on je istakao da je bolje rešenja da se to ograniči na dva mandata.

''Imamo još niz primedbi koje se odnose na status studenata, rangiranje, upis studenata i nadam se da će ministarstvo imati sluha da to popravi u narednom periodu'', rekao je Popović.

Student prodekan BU Borijan Soković smatra da Nacrtu zakona ne donosi suštinske izmene u odnosu na trenutni sistem obrazovanja i na trenutno regulativu koju nosi zakon iz 2005.

Foto: Tanjug (Video)

''Osnovna stvar je da student i dalje nije u centru učenja, da se rad studenata ne prati tokom cele godine... Ono što tražimo je da se te stvari regulišu u novom zakonu, kao i da se definiše šta je to ispitni rok, način ispitivanja na završnim ispitima, jer sada imamo situaciju da postoji i pismeni i usmeni i praktični, a smatramo da ukoliko student polaže niz predispitnih obaveza, jako je bitno je da se taj rad ceni'', rekao je Soković.

On je izrazio nadu da će imati priliku da detaljne primedbe predoče ministarstvu i to ne samo u pisanoj formi koja je predviđena, već i u razgovorima i da će većina tih primedbi biti usvojene.

Autor:
Pošaljite komentar
Počinje javna rasprava nacrta Zakona o visokom obrazovanju

Počinje javna rasprava nacrta Zakona o visokom obrazovanju

08.05.2017. 18:05 18:08
Šta muči nauku i visoko obrazovanje u Srbiji?

Šta muči nauku i visoko obrazovanje u Srbiji?

02.05.2017. 23:12 23:13