Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Muzeji Srbije: Slobodan ulaz u preko 90 ustanova kulture

09.05.2017. 16:39 16:43
Piše:
Izvor: Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10

Manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10”, biće održana 11. do 20. maja, u preko 90 muzeja i ustanova kulture u Srbiji, na više od 110 lokacija, koje će besplatno otvoriti vrata publici od 10 do 22 sata, najavljeno je na konferenciji za novinare u Muzeju Vojvodine.

Ovu manifestaciju su 2015. pokrenuli direktori nacionalnih muzeja, s idejom da kroz zajednički rad ukažu na bogatstvo i vrednosti koje se čuvaju u ustanovama kulture u Srbiji, i da desetodnevnom akcijom svoje sadržaje i programe i sve ono što muzeji predstavljaju, približe posetiocima.

„Jako mi je drago što je ova manifestacija koju je Organizacioni odbor pokrenuo pre tri godine, treći put zaredom pred publikom u čitavoj Srbiji i što i ove godine imamo pravi praznik muzeja i prave majske svečanosti u muzejskom svetu“,  istakla je Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, podsećajući da je manifestacija pokrenuta da bi se pokazalo koliko se bogatstvo krije u muzejskim ustanovama, kvalitetni muzejski predmeti, programi i sadržaji.

„Datum održavanja manifestacije je, odabran jer obuhvata i Međunarodni dan muzeja (18. maj) i Evropsku noć muzeja (20. maj), koje će tokom manifestacije biti posebno obeleženi. Traje deset dana, jer njeni pokretači smatraju da muzeji zaslužuju mnogo više od jednog dana i noći, i da treba publici pružiti priliku deset dana da obiđu, odu u druge gradove i vide šta to oni mogu da ponude kroz muzeje“, objasnila je Tijana Palkovljević Bugarski.

 

Ona je dodala da se manifestacija odvija u 90 institucija, u 40 gradova, i na oko 120 lokacija, i da su te brojke svake godine sve veće. Centralna tema manifestacije“Muzej u gostima“, je, kako je najavila Tijana Palkovljević Bugarski, odabrana da bi se podstakla muzejska saradnja, a ono što je dobijeno kao rezultat, jeste veliki broj muzeja koji gostuju u drugim ustanovama.

 

U Novom Sadu će se od 11. do 20. maja svakodnevno u muzejima, galerijama, arhivima i zavodima, odvijati različiti programi:izložbe, predavanja, stručna i kustoska tumačenja, projekcije filmova, koncerti, radionice za decu i dr. Za Evropsku Noć muzeja, 20. maja, muzeji u Novom Sadu će raditi do ponoći.

Nagrade najboljima i desetke muzejima



U okviru ove manifestacije, biće obeležen Dan muzeja 18.maja, i tog dana će biti dodeljene nagrade najboljim muzejskim stručnjacima, izložbama publikacijama, projektima. Takođe će i Organizacioni odbor ove manifestacije dodeliti svoju nagradu “Muzej za 10”, a, na osnovu prošlogodišnjeg iskustva i rezultata, dobiće ih deset muzeja koji su se pokazali najboljim u okviru prethodne manifestacije. 

U manifestaciji u Novom Sadu učestvuju: Muzej Vojvodine, Muzej grada Novog Sada, Spomen-zbrika Pavla Beljanskog, Galerija likovne umetnosti Poklon-zbirka Rajka Mamuzića, Pozorišni muzej Vojvodine, Ogranak SANU, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, Arhiv Vojvodine i Društvo novinara Vojvodine. Zbog rekonstrukcije fasade, ove godine Galerija Matice srpske u manifestaciji učestvuje gostovanjem u Galeriji slika „Sava Šumanović“ u Šidu.

 

Uoči početka manifestacije, u sredu, u 19 časova će biti otvorena izložba Muzeja Vojvodine „Blago iz košnice - Od Muzeja Matice srpske do Muzeja Vojvodine (1847–1947–2017)”, dok će izložbama “Grafički omnibus: Ljubomir Ivanović, Mihailo S. Petrov, Đorđe Andrejević Kun“ Narodne biblioteke Srbije i „Umetnici, akademici iz kolekcije Pavla Beljanskog“, 11. maja u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog, svečano biti otvorena ova manifestacija u Novom Sadu.

Izložba “Grafički omnibus...” upravo opravdava temu manifestacije “Muzej u gostima”, istakla je Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, i dodala da je druga pomenuta izložba već bila u gostima, u Domu Vojske u Beogradu.

I muzeji iz Sombora, Subotice, Kikinde, Pančeva, Vrbasa, i drugih mesta učestvuju u ovoj manifestaciji, podsetio je Drago Njegovan, v.d. direktora Muzeja Vojvodine, dodajući da ćemo i u Novom Sadu biti u prilici da vidimo i kulturna dobra muzeja s drugih područja. On je dodao da Muzej Vojvodine ove godine obeležava 170 godina od formiranja Srpske narodne zbirke i 70 godina od osnivanja Vojvođanskog muzeja, izložbom “Blago iz košnice...”, na kojoj će prvi put javnosti predstaviti predmete iz svojih zbirki, odnosno ceo fond nasleđen iz nekadašnjeg Muzeja Matice srpske.

      Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, a podržali su je i Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine, Uprava za kulturu grada Novog Sada, strukovna muzejska udruženja (Nacionalni komitet Međunarodnog saveta muzeja IKOM Srbije i Muzejsko društvo Srbije).

Milan Micić, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama AP Vojvodine napomenuo je da je ova manifestacija prilika za prezentaciju rada svih ustanova koje učestvuju, dok je Dalibor Rožić, član Gradskog veća za kulturu, ukazao da će se, pored novosadskih ustanova, predstaviti i muzeji iz cele zemlje, tako da se ova manifestacija može nazvati i nacionalnom.    

N. Pejčić

Autor:
Pošaljite komentar