Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Otvoren dnevni boravak za mlade sa invaliditetom

08.05.2017. 09:40 09:42
Piše:
Izvor: Opština Kovačica

KOVAČICA: Poboljšanje usluga socijalne zaštite za osobe sa invaliditetom u opštini Kovačica, projekat koji opština Kovačica u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Kovačice i durgih učesnicima realizuje sredstvima EU, predstavljen je u Turističkom naselju “Relaks”.

Ukupna vrednost projekta započetog krajem 2015. godine i koji traje dve godine, iznosi 173.321,73 evra, od čega je iz EU obezbeđeno 90 odsto, a ostatak je doprinos opštine Kovačica.

Na medijskoj prezentaciji projekta u “Relaksu” pored predstavnika lokalne samouprave i Centra za socijalni rad bili su prisutni korisnici dnevnog boravka i njihovi roditelji, donatori, slikari, pčelari i drugi koji direktno doprinose da zahtevan projekat zaživi. Ovaj projekat u Kovačici nominovan je kao najbolje realizovan projekat u oblasti socijalne zaštite iz fondova EU u Srbiji.

Otvaranjem Dnevnog boravka za mlade sa invaliditetom na području kovačičke opštine omogućena je nova usluga socijalne zaštite koja će poboljšati socijalnu inkluziju i kvalitet života osoba sa invaliditetom i njihovih porodica i staratelja. Oni nisu skrivali zadovoljstvo što su dobili svoj kutak, a usluga će biti realizovana za 10 korisnika, mladih od 15 do 30 godina starosti, uz angažovanje stručnih lica Centra za socijalni rad Kovačice i troje novozaposlenih obučenih od strane akreditovanih stručnjaka za pružanje ove vrste usluge socijalne zaštite.

Dnevni boravak za mlade sa invaliditetom u Kovačici otvoren je u renoviranoj zgradi “Zvonarevog doma”, a koordinator projekta Danijel Magdu naglašava da sve aktivnosti koje se sprovode deo su projekta “Podrška Evropske unije inkluzivnom društvu” koju EU finansira sa 5,4 miliona evra, a koji sprovodi Delegacija EU u Republici Srbiji u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Predsednik kovačičke opštine Milan Garašević je osvrnuvši se na ostvarenje projekta rekao da to nije ništa spektakularno, nego da je prosto moralna obaveza svih da pomažu osobama sa invaliditetom.

„Drago nam je što je Delegacija EU u Srbiji dodelila sredstva našem projektu za finansiranje Dnevnog boravka za mlade sa invaliditetom. Ovim ćemo projektom pružićemo veliku podršku osetljivim društvenim grupama i pomoći im da se bolje i lakše integrišu u durštvo. Sa druge strane zapošljavaju se i tri lica iz lokalne zajednice, kojima se pruža prilika da unaprede svoja znanja i steknu nova radna iskustva“, rekao je Garašević.

Usluga će biti realizovana za 10 korisnika, mladih od 15 do 30 godina uz angažovanje  stručnih lica  Centra za socijalni rad Kovačice i troje novozaposlenih obučenih od akreditovanih stručnjaka za pružanje te vrste usluge socijalne zaštite

Direktorka Centra za socijalni rad Dušanka Petrak ističe veliki značaj uspostavljanje Dnevnog boravka za mlade sa invaliditetom.

„Do sada u našoj opštini nije postojala ovakva usluga socijalne zaštite, nego je postojala samo usluga pomoći u kući za odrasle i stare. Na ovaj način prvi put mladima se mladima sa invaliditetom pruža usluga socijalne pomoći. Od prošle godine kada smo započeli projekat dosta toga je urađeno. Osim što je renoviran prostor u kojem se pruža usluga dnevnog boravka počelo je i pružanje usluge za deset korisnika. Zamišljeno je tako da se mladima sa invaliditetom koji dolaze u dnevni boravak, da se osnažuju i da se njihov emocionalne, socijalne i druge sposobnosti podstiču i razvijaju, da mogu ostvarivati svoje potrebe u svojoj lokalnoj sredini. Da smo na prvaom putu pokazuje činjenica da imamo još puno roditelja i drugih koji se interesuju za ovakav vid podrške i nadam se da ćemo nastaviti u tom smeru i da ćemo kasnije moći da pružamo ovu uslugu socijalne zaštite za više korisnika nego što je to sada“, kaže Dušanka Petrak.

Na medijskoj prezentaciji projekta u “Relaksu” pored predstavnika lokalne samouprave i Centra za socijalni rad bili su prisutni korisnici dnevnog boravka i njihovi roditelji, donatori, slikari, pčelari i drugi koji direktno doprinose kvalitetu života cele zajednice. Korisnici dnevnog boravka su zahvalnost izrazili prigodnim programom.

M. Mitrović

Autor:
Pošaljite komentar