Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Vulin: Srpski narod mora da pamti

07.05.2017. 12:03 16:32
Piše:
Foto: Tanjug

MAUTHAUZEN: Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin otkrio je danas novu spomen-ploču posvećenu Srbima koji su živote izgubili u Mauthauzenu, a zatim je položio vence i odao počast stradalima, poručivši da svet ne sme više da dopušta da se zlo ponavlja.

Naš narod mora da pamti zato i vi dolazite svake godine, zato se vaše uniforme svake godine pojavljuju u Mauthauzenu i na svakom drugom grobnom mestu koje obeležavamo', rekao je Vulin obraćajući se kadetima Vojne akademije i studentima Kriminalističko-policijske akademije, koji su u delegaciji Srbije koja je doputovala na komemoraciju.  

On im je poručio da će jednog dana braniti našu zemlju i čuvati je da bude u miru i da moraju da znaju iz kako velikog naroda dolaze, da znaju ono što  nisu znali, odnosno ono što ih čitanke nisu stigle ili nisu htele da nauče.


                                  Ministar položio venac, pa napustio skup zbog zastave Kosova



Ministar Aleksandar Vulin, nakon što je položio venac na centralnom spomeniku u koncentacionom logoru Mauthauzen, napustio je komemoraciju, u znak protesta zbog prisustva delegacije Kosova na skupu i uložio zvaničan protest.


Vulin je rekao da je delegacija Vlade Srbije položila svoj venac na grob stotine hiljada umorenih ljudi, koji to zaslužuju, kao što zaslužuju uspomenu i pažnju i hiljade Srba koji su tamo pobijeni.

U Prvom svetskom ratu nismo znali ništa ili smo znali vrlo malo. Govorili smo da je možda bolje ćutati, jer ako budemo ćutali sve će biti u redu jednog dana. Srbi često misle da ako dovoljno dugo ćute o zločinu da se on nikada vise neće ponoviti, a onda je došao Drugi svetski rat, rekao je Vulin.

Kako kaže, onda smo objašnjavali spomenike iz Drugog svetskog rata - da ne znamo ko leži ispod njih, da ne znamo na kada su i ko je činio zločine.

Prema njegovim rečima, zato su počeli ratovi dalje.

On je naveo da se ne mogu razumeti građanski ratovi na prostoru bivše Jugoslavije bez poznavanja jasenovačkog genocida, da se ne može razumeti šta se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji ako se ne zna šta je bilo u Drugom svetskom ratu, kako su zatrti čitavi delovi jednog narada, kako je srpski narod izgubio tako veliki broj svojih pripadnika...

Kažu predstavnici Hrvtaske, tačnije njihova predsednica da se više ne vraćamo u Drugi svetski rat. I nemojmo se više vraćati, ali nemojte onda vraćati table 'Za dom  spremni' na jasenovačke žrtve. Nemojte više vraćati crnokošuljaške legije na Bana Jelačića, nemojte slaviti proterivanje 250.000 Srba, poručio je Vulin.

On je istakao da se nećemo vraćati na Drugi svetski rat ako svi razumemo da je on završen porazom NDH i ustaške ideologije.

Ako je budete stalno vraćali svakodnevnom političkom žiivotu onda je vi vraćate, a ne mi. Mi hoćemo da pamtimo svaku žrtvu, jer je svaka žrtva nevina, svaki vojnik je nevina žrtva jer nijedan naš vojnik nije došao da ovde nekom zapali kuću, otme zemlju i vodu, nijedan naš vojnik koji je poginuo i u Prvom i u Dugom svetskom ratu nije poginuo ispred tuđeg ognjišta, nego je poginuo na svom ognjištu, rekao je Vulin..

On je da će biti dovoljno da priznaju i da zabrane da se ustaška i nacistička ideologija ikada više pojavljuje i da kazne nosioce ustaške ideologije.

'Za dom spremni' da se više nikada ne čuje, da se ne raduju Tompsoni kada peva i nikada se više nećemo vraćati u Drugi svetski rat koji je za Srbe bolnija i tužnija uspomena nego za bilo koji drugi narod, rekao je Vulin.

Nemojte nas vraćat u Drugi svetski rat, nemojte buditi najmračniju i najstrašniju ideologiju 20 veka, nemojte otvarati jasenovačke jame i tako se nećemo vratiti u Drugi svetski rat, zaključio je Vulin..

 

Vence su položili i Dragiša Vasiljević ispred Saveza Srba Austrije i predsednik srpskog kluba ''''Vidovdan'''' iz Linca, a komemoraciji su prisustvovali predstavnici abmasade Srbije u Austriji, Vojske Srbije, kadeti Vojne akademije i studenti Kriminalističko-policijske akademije, kao i učenici Gimnazije iz Brusa koji su pobedili na takmičenju ''''Da rat ostane samo igra''''.



Novootkrivenu spomen ploču osveštao je protojerej stavrofor Dragan Mićić, a vence su položile delegacije Poljske, Italije, Rusije, Ukrajne, Albanije…Ministar Vulin je položio vence i odao poštu stradalim Jevrejima, Rusima, Česima, Slovacima, Špancima…

 

Autor:
Pošaljite komentar