Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zaev napao vlast u Srbiji, odgovorili mu ministri Dačić i Vulin

02.05.2017. 22:37 23:29
Piše:
Izvor: Tanjug

SKOPLJE/BEOGRAD: Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da su Srbi i Makedonici bratski narodi ali i da je u Srbiji na vlasti "nacionalističko rukovodstvo" Aleksandra Vučića.

"A Srbi i Makedonci su bratski narod. Evropa će nas voleti više ako unapredimo našu saradnju. Srbija je ta koja zaslužuje prvo od nas podršku zato što smo pravoslavni, hrišćanski narod i treba da pomažemo jedni druge," rekao je Zaev u intervjuu za emisiju "Da se ne lažemo" za Kurir TV.



Na pitanje Kurira zašto "nacionalistički krugovi" više simpatišu lidera VMRO-DPMNE Nikolu Gruevskog nego njega, Zaev kaže da i u Srbiji postoji "nacionalističko rukovodstvo" premijera Aleksandra Vučića koji je sebe deklarisao kao lidera u regionu a pokazao je, kako kaže, svoje nacionalističke pozicije prvom prilikom kada mu je bila ugrožena politička karijera.



Zaev je pozvao članove srpske vlade, u kojoj su mu, dodaje neki ministri prijatelji, da kažu šta se to poboljšalo u odnosima Srbije i Makedonije otkad je Gruevski na vlasti.



"Naprotiv, zatvorila su se sva vrata. Ne postoji nijedna investicija Srbije u Makedoniju. Postoji samo jedna investicija Makedonije u Srbiji i to je Brako u Nišu. Otvorili su fabriku za proizvodnju određenih vozila, a Srbi i Makedonci su bratski narod i možemo mnogo više da sarađujemo" rekao je on.



On je istakao da je lider Gruevski taj koji je glasao za "pripadnost verskih objekata na Kosovu Albancima" iako je poznato da oni nemaju ništa zajedničko sa njima.



"Tamo je istorija Srbije, tamo je srce Srbije. U najmanju ruku trebalo je da se ogradi, da ostane neutralan", kaže za Kurir Zoran Zaev.



Povodom političke krize u Makedoniji i kritika na račun izabranog predsednika Sobranja Talat Džaferi za koga neki mediji i u Srbiji i u Makedoniji smatraju da je roblematičan zbog načina izbora, ali i zbog toga što je Albanac, Zaev je rekao da je dosadašnja garnitura na vlasti 11 godina bila u koaliciji sa albanskim partijama – dve godine sa DPA i devet godina sa DUI odakle je Džaferi.



"On je dugo bio predsednik komisije u parlamentu, bio je ministar odbrane i zamenik ministra odbrane u prethodnom periodu i to uopšte nije bilo sporno," navodi Zaev.

Dačić: Ovako se ne ponašaju srpski prijatelji

BEOGRAD: Prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić ocenio je večeras da se srpski prijatelji ne ponašaju ovako kako je nastupio lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev.



"Srbi su najveći i najbolji prijatelji Makedonaca, a ovako kako je Zaev nastupio se ne ponašaju prijatelji Srbije," rekao je Dačić reagujući na izjavu Zaeva u intervju za "Kuriru TV" da je u Srbiji na vlasti nacionalističko rukovodstvo.



"Ne zna čime su Aleksandar Vučić i Vlada Srbije zaslužili ovako brutalan i skandalozan napad od strane pretendenta na mesto makedonskog premijera Zorana Zaeva. Zar mu nije dosta problema koje ima u Skoplju, već ih traži i sa Beogradom?" upitao je Dačić.



On je podsetio da Vučić danima i mesecima poziva na mirno rešenje problema u Makedoniji, ne mešajući se u unutrašnje stvari, ističući da to može izazvati nestabilnost u celom regionu. 



"Što Zaev ne napade Ramu i Tačija, nego Vučića? Nije on toliko naivan da ne zna da koncept Velike Albanije nije kompletan bez Skoplja" podvukao je Dačić u izjavi dostavljenoj Tanjugu. 



Prema njegovim rečima, kao što makedonski građani imaju pravo na slobodan izbor svog rukovodstva, neće ni mnogo jače i veće zemlje od Makedonije određivati koga se građani Srbije izabrati, niti će na to, kako je rekao, uticati ni mnogo veći lideri od Zaeva. 



"Srbija je prema Makedoniji bila iskrena, priznala je pod ustavnim imenom, iako se time zamerila Grčkoj, ni jednu reč nije izgovorila mešajući se u njene unutrašnje stvari, a Makedonija je priznala Kosovo, glasala protiv Srbije u Unesku i sada kandidat za premijera brutalno vređa rukovodstvo Srbije i ubedljivo izabranog Predsednika Vučića."



Samo još fali da izglasaju rezoluciju o srpskom genocidu nad Albancima, dodao je on.

Vulin: Da li je to smislio Zaev ili su mu rekli Rama i Tači

BEOGRAD: Predsednik Pokreta socijalista Aleksandar Vulin upitao je, reagujući na izjavu lidera Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaeva, da je u Srbiji na vlasti nacionalističko rukovodstvo, da li je "napad na Vučića smislio sam ili su mu to rekli Rama, Tači ili Džaferi?"



"Vučić nikada nije pokušavao da se nameće kao lider u regionu ali ga takvim smatraju i prijatelji i oni koji to nisu. Vučić se kao izabrani predsednik Srbije, baš kao ni predsednik Vlade Srbije, nijednom nije poneo kao nacionalista, pa čak ni kada je bilo sasvim jasno da njegova mirovna politika među drugim narodima često nije nalazila iskrene sagovornike" rekao je Vulin u izjavi dostavljenoj Tanjugu.



- Jedno je sigurno, dodao je - Makedonci Zaevu ne bi savetovali da napada Vučića, jer oni znaju da na Balkanu nemaju boljeg prijatelja od Vučića - istakao je Vulin.

 

Autor:
Pošaljite komentar