Jagma za pihtijama
„Rumenačka pihtija 2003”, najavljujući 14. manifestaciju, koja će se održati od 2. do 4. marta.
Na desetine posetilaca probalo je to tradicionalno jelo servirano uz beli luk i alevu papriku. Po rečima jednog od organizatora Milana Popovića, Novosađani su bili vrlo zainteresovani za pihtije pa se tražila i porcija više.
– Baš smo zadovoljni prodajom: svih 440 pihtija, koliko smo doneli, je i pre kraja promocije razgrabljeno – istakao je Popović. – Ljudi su čekali u redu da bi kupili naše pihtije. Osim toga, napravili smo i veliku limenu tepsiju za degustaciju pihtija i mogu primetiti da je interesovanje veliko. Pihtije od pola kilograma su se prodavale po 200 dinara.
Kako kažu organizatori iz Rumenke, tajna dobrih pihtija je u kvalitetnim sastojcima – svinjskim jzicima, repovima, ušima i papcima, ali i začinima – biberu ili lorberu. Pihtije se kuvaju od osam do deset sati, ali je važno i podesiti vatru. Po mišljenju naše sugrađanke Vere Popov, rumenačke pihtije su jedan od najboljih domaćih proizvoda iz Vojvodine.
– Došla sam da kupim dve kutije pihtija za moju porodicu, vrlo su ukusne i nisu skupe – kaže Vera Popov. – Moj muž ih obožava, ali nije
uvek u prilici da jede dobre puhtije pa je ovo jedinstvena prilika za kupovinu tog specijaliteta.
Organizatori očekuju veliki broj posetilaca i gostiju iz regiona, a pripremljeni su brojni specijaliteti, poput sireva, suhomesnatih proizvoda, rakija, slatkiša i brojnih drugih jela. Biće organizovan i bogat kulturno-umetnički program. Neizostavan deo manifestacije je, kao i svake godine, takmičenje za najbolje pihtije.
J. Radulović