U redu za turijske sveže i suve kobasice
a u cilju promocije 33. po redu manifestacije, koja se održava od 24. do 26. februara u Turiji.
Na Trgu republike mogla se primetiti raznovrsna ponuda kobasica, rakije i vina. Mnogi posetioci i brojni gosti najviše su bili zainteresovani za suve kobasice, te su čak i strpljivo čekali u redu da kupe poznati specijalitet.
Po rečima jednog od organizatora iz Turije Ištvana Tota, svake godine Novosađani imaju priliku da probaju nadaleko poznate kobasice iz Turije.
– Došli smo ovde da bismo promovisali duge, kratke pečene i suve kobasice, ali i da bismo sve sugrađane podsetili na tradicionalnu manifestaciju koja se za nedelju dana održava u Turiji – rekao je Ištvan Tot. – Ljudi su od rano ujutru čekali u redu da kupe kobasice, a tako je svake godine i u Novom Sadu i u Turiji. U Turiji će se prodavati razni specijaliteti od mesa, rakija i vino, a ovde će biti predstavljeni samo neki od domaćih proizvoda.
Pečene kobasice su se prodavale po 150 dinara kilogram, sveža kobasica je koštala 400, a suva 500. Rakija se prodavala od 400 do 800 dinara, dok je vino koštalo 800 dinara.
Organizatori na manifestaciji u Turiji očekuju veliki broj posetilaca i gostiju iz regiona. Budući da je turijska „Kobasicijada” prepoznatljiva po obaranju rekorda u dužini kobasice koju prave, organizatori su najavili da će ove godine godine ona biti duga 2.033. metra. Svake godine se kobasica produžava jedan metar i tako se svake godine obara Ginisov rekord.
Tekst: J. Radulović
Šunka, čvarci, papci...
Svi posetioci koji dođu u Turiju sledećeg vikenda mogu očekivati dobru hranu, muziku i zabavu. Na manifestaciji će se, osim kobasica, prodavati šunka, čvarci, papci i drugi suhomesnati proizvodi, ali i domaće vino i rakija.