Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Univerzitetima dve kasarne i Dom vojske

09.02.2017. 20:33 13:52
Piše:

„Filip Kljajić” u Nišu, „Arčibald Rajs” u Novom Sadu i Dom vojske u Kragujevcu stave u funkciju državnih univerziteta u ovim gradovima, kako bi se omogućio naučno tehnološki i razvoj IT sektora. Na ovaj način država je odgovorila na povećane potrebe fakulteta za studentima IT smerova, što je u skladu sa Akcionim planom vlade za razvoj IT sektora.

Na ovim lokacijama planirana je i parcelizacija imovine, a objekti na njima su iz Master plana i zakonom zaštićeni, što je do sada otežavalo njihovu prodaju, pre svega zbog visoke cene i nemogućnosti deljenja imovine. Stavljanjem u funkciju univerziteta dobiće se dvostruka korist – prostor za razvoj IT sektora i nesmetana i lakša prodaja okolnog zemljišta gde se ti objekti nalaze, a za koje su investitori veoma zainteresovani.

Da podsetimo, u Novom Sadu je, na nedavnom sastanku ministra prosvete sa čelnim ljudima grada, Pokrajine i Univerziteta u Novom Sadu, već dogovoreno ustupanje kasarne “Dr Arčibald Rajs” UNS-u.

- Ustupanje ovog kompleksa UNS-u je dugoročni, strateški interes kako Republike Srbije i Autonomne pokrajine Vojvodine, tako i grada Novog Sada, jer bismo time dobili prostor za oblikovanje još jednog, manjeg kampusa koji bi, u čast Visariona Pavlovića, koji je pre 276 godina u Novom Sadu osnovao prvu visokoškolsku ustanovu – Visarionov kolegijum, mogao nositi naziv Visarioneum – rekao je za „Dnevnik“ rektor UNS-a dr Dušan Nikolić. - Kompleks zgrada na tom prostoru koristili bi Akademija umetnosti, departmani Fakulteta tehničkih nauka na kojima se školuju stručnjaci za IT sektor, do završetka nove zgrade Tehnološkog parka u postojećem kampusu, površine 29.000 kvadratnih metara, Centar za strategijske i napredne studije, Medicinski fakultet za posebne programe namenjene stranim studentima, mešoviti istraživački timovi naučnika i istraživača sa više fakulteta UNS-a i stranih institucija, za realizaciju naprednih, multidisciplinarnih i interdisciplinarnih istraživanja i studijskih programa. U centralnoj zgradi bila bi uređena reprezentativna sala za potrebe Rektorata u kojoj bi se održavale promocije doktora nauka i počasnih doktora nauka, druge svečanosti, značajnije konferencije, prijemi stranih delegacija, a u jednom od objekata bio bi formiran muzej visokog školstva, nauke i tehnike, sa stalnim postavkama posvećenim znamenitim naučnicima i inovatorima kao što su Mihajlo Pupin, Nikola Tesla, Milutin Milanković...

U novom kampusu svoje mesto imao bi i Centar za strategijske i napredne studije, osnovan da bi UNS sa više izvesnosti kreirao budućnost i dugoročno uspešno ostvarivao svoju misiju u oblasti nauke, obrazovanja i inovacija. Po rečima dr Nikolića, procenjeno je da treba planski ići u susret promenama u okruženju i graditi fleksibilniju strukturu koja će omogućiti optimalno korišćenje resursa za napredne multidisciplinarne i interdisciplinarne studije i istraživanja, jer je to od posebnog značaja za razvoj akademske zajednice i društva u celini. Ovaj centar omogućiće i projektno povezivanje vodećih domaćih i stranih naučnika iz različitih oblasti.

- Centralna zgrada nekadašnje kasarne je, zbog arhitektonske vrednosti, pod zaštitom države, pa bi u njoj trebalo urediti svečanu višenamensku salu Rektorata, s portretima znamenitih ličnosti, kao reprezentativni prostor koji bi svedočio o intelektulanom životu sredine u kojoj je Univerzitet nastao i o postepenom stvaranju uslova za razvoj nauke i visokog obrzovanja u protekla tri veka - napominje rektor UNS-a. - Sličnu misiju imao bi i muzej visokog obrazovanja, nauke i tehnike, za čiju stalnu postavku već postoje mnogobrojni eksponati.

D. Devečerski

 

Autor:
Pošaljite komentar