Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Osniva se razvojna agencija Vojvodine

07.02.2017. 21:31 11:39
Piše:

Pokrajinska vlada je na rašnjoj sednici utvrdila Predlog pokrajinske skupštinske odluke o osnivanju razvojne agencije Vojvodine i uputila ga Skupštini APV na usvajanje.

Pokrajinska vlada donela je odluku da se razvojna agencija Vojvodine (RAV) osnuje kao društvo s ograničenom odgovornošću radi davanja podrške za sprovođenje razvojne politike, poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, kao i drugih javnih politika u skladu sa zakonom, u cilju bržeg ekonomskog razvoja Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Osnivač razvojne agencije Vojvodine je AP Vojvodina. Prava osnivača obavlja Pokrajinska vlada, ukoliko odlukom nije drugačije određeno, a organi RAV-a su skupština i direktor. Funkciju skupštine vršiće Pokrajinska vlada. Za sedište RAV-a je određena Stražilovska ulica 4 u Novom Sadu.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da se nova razvojna agencija Vojvodine formira spajanjem VIP fonda i postojeće Agencije za regionalni razvoj Vojvodine i da će uvesti u privredni život Vojvodine novinu koja treba da stimuliše privredni i ekonomski rast u pokrajini.

– Od 1. juna ćemo u kompatibilnom modelu s Razvojnom agencijom Srbije nuditi bespovratna sredstva za podsticaje prema odgovarajućim kriterijumima, prvenstveno za domaće ulagače, ali i za strane, koji će omogućiti i veći broj zaposlenih u godinama koje dolaze – izjavio je Mirović tokom proslave 98. godine od osnivanja Privredne komore Vojvodine, koja je održana uoči sednice vojvođanske vlade na kojoj je doneta odluka o osnivanju RAV-a. – Naš glavni cilj je da u naredne četiri godine imamo što više zaposlenih, što više razvijenih potencijala koji će omogućiti da Vojvodina dalje napreduje i da kućni buyeti većine porodica koje žive u Vojvodini budu bogatiji. U Srbiji je, posle mnogo godina ekonomskog posrtanja i propadanja, stvorena nova klima – klima poleta i prosperiteta, čije će održavanje kroz rad i programske aktivnosti Pokrajinske vlade u budućnosti potvrditi i rast BDP-a, industrijske proizvodnje i izvoza, kao i smanjenje stope nezaposlenosti.

On je dodao da od Privredne komore Vojvodine očekuje da bude jedan od nosilaca izrade strategije razvoja privrede u Pokrajini, da na najvišem nivou analizira privredna kretanja, kao i da nakon tih analiza predlaže najkvalitetnija rešenja.

– Privredni razvoj kao ključni cilj nam je isti i na tome, zajedno, moramo da istrajemo – rekao je predsednik Pokrajinske vlade, dodavši da administracija ne sme da bude teret privredi nego njen servis jer je bez napora preduzetnika i privrednika i njihovih konkretnih rezultata, svaka politika osuđena na propast i da je njen ključni zadatak predvidivost i sigurnost.

A. Savanović

 

Pokrajina i PKV potpisali ugovor o saradnji

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević potpisali su  u Novom Sadu sporazum o saradnji dveju institucija u cilju razvoja i jačanja privrede APV. Kako je rečeno, sporazumom o saradnji uspostavlja se osnov za trajnu i kontinuiranu saradnju i on je krovni dokument koji će pratiti stalni kontakti i aktivnosti institucija da bi bio ostvaren zacrtani rezultat, a to je razvoj privrede Vojvodine i Srbije.

Predsednik Pokrajinske vlade je povodom potpisivanja tog sporazuma rekao da Vojvodina u budućnosti mora i snažnije i brže, s više ambicija i više rezultata, s više projekata i s više dobiti, raditi na stvaranju dobrih privrednih uslova. On je dodao da nema važnijeg zadatka od razvoja privrede, kao i da očekuje da se PKV svim svojim potencijalom uključi u definisanje i realizaciju važnih razvojnih projekata, i to u svim privrednim oblastima.

Predsednik PKV-a Boško Vučurević izjavio je da će sporazumom jedna od najstarijih institucija u Pokrajini sve svoje raspoložive kapacitete usmeriti na to da bude spona između privrede i administracije, a privredi pre svega kvalitetan logistički servis.

Autor:
Pošaljite komentar