Banatski kajmak za Slovence
KIKINDA: Mlekara „Kikinda” koja je startovala pre dva meseca sa programom prerade, proširuje proizvodnju i do leta iduće godine predviđeno je da radi punim kapacitetom.
Kikindska mlekara sada radi sa petinom kapaciteta i zapošljava 20 radnika, ali je u planu da se prerada poveća na 10.000 do 15.000 litara dnevno. U planu je i da se započne prerada kozijeg i ovčijeg mleka, u toku sezone oko 1.500 litara dnevno.
Pogone je obišao gradonačelnik Pavle Markov, a direktor i vlasnik mlekare Saša Mančić najavio je da je u planu da se proizvodi, pored plasmana na domaćem tržištu, izvoze, pre svega kajmak i koziji sir. Pošto Mančić ima mlekaru i u Sloveniji, on planira da poveže dva pogona i da slovenačkom tržištu ponudi kajmak, sir u kriškama i „mokrinski lisnati sir”, koji će se spravljati po tradicionalnom receptu. Mančić najavljuje proširenje proizvodne palete topljenih i drugih sireva, kao i sirnih namaza.
Prema rečima Mančića u proizvodnju se za početak ulazi sa malim kapacitetom, da bi videli kako tržište reaguje na proizvodnju kajmaka iz Kikinde, jer se zna da je njegova proizvodnja karakteristična za Čačak, Kraljevo i druge krajeve Srbije. U kikindskoj mlekari očekuju da godišnje mogu proizvesti do tonu kajmaka.
- Napravili smo odličan kajmak, imamo uslove za proizvodnju i mislimo da može biti dobar kikindski brend. Nastavićemo da promovišemo „mokrinski lisnati sir”, brend za koji se već zna, a koji se pravi na domaći način, kao što se to radi u Mokrinu – kaže Mančić.
Pogon mlekare je otvoren u objektu nekadašnje fabrike obuće „Sloga”. Gradonačelnik Kikinde Pavle Markov zadovoljan je što je objekat obnovljen za proizvodnju, uveren da će ova investicija dati snažan impuls daljem razvoju stočarstva na ovom području.
M. Mr.