Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Specijalitet samo za bećare

24.10.2016. 19:25 21:52
Piše:

BAČKA PALANKA: Po sedmi put u dvorištu Slovačkog doma u Bačkoj Palanci održana je turistička manifestacija „Bećarsko škembe“ (svinjsko) a oko 30 ekipa sa po osam članova i gosti skuvali su mnogo škembića.

Naime, da bi ova manifestacija mogla da se održi ovdašnja AD „Bačka“ trebala je redovno da zakolje 900 tovljenika od kojih može da se dobije oko 300 kilograma buraga, a kada se sve očisti i pripremi za kuvanje, ispadne da ima jedva 75 kilograma.

- Upravo je toliko u nedelju podeljeno, odnosno 2,5 kilograma spremljenih i iseckanih svinjskih škembića za svaku od 30 ekipa, a toliko je podeljeno i nagrada - kaže Zoran Hajrić, prvi čovek ove manifestacije koja traje već sedam godina, a koji je ujedno i prvi čovek Udruženja građana „Zlatni karaš“ koje je zvanično organizator ove manifestacije.

Ovo nije manifestacija na kojoj se očekuju slučajni gosti, već se računa isključivo na ljubitelje ovog specifičnog i ne baš popularnog jela. Elem, nije se u dvorištu Slovačkog doma slučajno skupilo palanačko društvo koje voli škembiće, uz društva iz Apatina, Iloka, Beograda, Sarajeva, Kragujevca, Zagreba (tripice)... Bilo je puno dima, puno vatre, ali bilo je i onih koji su i na licu mesta konstatovali da treba hvaliti škembiće, ali bi ipak radije jeli roštilj. Druženje bi bilo nezamislivo bez bačkopalanačkih tamburaša, koji su i ovaj put podigli atmosferu.

Za one koji bi da probaju ovaj bećarski specijalitet domaćin Zoran Hajrić dao je recept kako treba skuvati dobar svinjski škembić koji je, naravno više puta čišćen, opran, prokuvan... - Uzećemo za primer ovaj današnji, znači 2,5 kilograma svinjskih škembića dobro spremljenih za kuvanje - kaže Zoran Hajrić, majstor svinjskog škembeta. - Prvo treba dinstati kilogram crnog luka, 100 grama suve domaće slanine i to lagano, dok luk ne porumeni. Tada dodati škembe i vodu koja mora biti tri prsta viša od mase, do jakog ključanja držati ovo 15 minuta, potom skinuti penu, a onda dodati četiri kocke za juneću supu. Sve to treba kuvati dva sata da krčka, a u međuvremenu sipati litar kuvanog paradajza. Polako treba probati po volji dodati ljuto, a pri kraju dodati laganu zapršku kao kada se kuva pasulj. 

M. Sudžum

 

Piše:
Pošaljite komentar