Bombom na restoran u cik zore
Niko nije povređen kad je danas oko 4.45 sati nepoznata osoba bacila ekplozivnu napravu ispred restorana „Buke vajnhaus” u centru Novog Sada,
u Dunavskoj ulici 25, a pričinjena je samo materijalna šteta. Oštećeni su izlog i više stolica, što je odmah sanirano. Navodno, u trenutku detonacije u restoranu je bio čuvar, koji nije bio blizu eksplozije.
Prema nezvaničnim saznanjima, restoran je u vlasništvu Saše Mišića, autora televizijske emisije “Paklena kuhinja”.
Po saznanjima „Dnevnika”, upotrebljena je ofanzivna bomba M-75, koja je pala do deset metara od izloga. Napadač je imao tri do pet sekundi da pobegne ne bi li izbegao da se nađe u dometu rasparčanih ubojitih kuglica, saznajemo nezvanično od pripadnika jedinice za protivdiverzionu zaštitu, tako da nije isključeno da je reč o nekoj „poruci” ili, možda, što je manje verovatno, o potezu prolaznika pod uticajem psihoaktivnih supstanci ili alkohola.
Uviđaj je obavila policija, a o rezultatima istrage očekujemo zvanično saopštenje.
Danas je podela ručnih bombi na odbrambene i defanzivne malo deplasirana. U praksi, svaka bomba je i ofanzivna i defanzivna, zavisi od toga kako se koristi i šta se uzima kao kriterijum za klasifikaciju. Međutim, termini „ofanzivna” i „defanzivna” uvedeni su davno.
Suštinska razlika između odbrambene i ofanzivne ručne bombe je u tome što se defanzivna (odbrambena) baca iz zaklona, a ofanzivna iz nezaštićenog položaja (stojećeg, klečećeg, a ređe i ležećeg stava), čak i u pokretu. Parčadno dejstvo kod defanzivnih je po dometu veliko (ubitačno 25-30 metara, ranjavajuće i do 100, a razletanje parčadi i do 200 metara), dok kod ofanzivnih ne bi trebalo da premašuje daljinu bacanja (10-15 metara, ne više od 20). U praksi, ofanzivne bombe su izbačene iz upotrebe još tokom 2. svetskog rata. Zapravo one su se svele na specijalne bombe jer su uvedeni neki novi tipovi („šok” i „fleš“ bombe) koji ih možda mogu zameniti u tzv. moralnom dejstvu (uticaju na moral napadnutih).
M. V. – M. B.