„Dino park” povezao nauku i privredu
– „Dino park” nastaviće da radi i tokom zime pa zaposleni u JKP „Gradsko zelenilo” pripremaju programe za hladne dane, među kojima će se naći i humanitarne akcije
po čijoj je organizaciji „Zelenilo” već poznato među Novosađanima – rekla je povodom obeležavanja 27. septembra – Svetskog dana turizma rukovodilac turističkog sektora fondacije „Dino parka” Dejana Dimitrijević. – „Dino park” je od maja, kada je otvoren, pa do kraja turisitičke sezone posetilo više od 60.000 turista, a tokom maja i juna u poseti parku s dinosaurusima bilo je i više od 250 đačkih i predškolskih ekskurzija. Imajući u vidu te podatke, može se reći da je „Dino park” novo mesto za turiste i značajan za razvoj ovdašnje turističke privrede. Zahvaljujući njemu, Novi Sad je ucrtan na mapu porodičnog i ekskurzionog turizma.
Svetski dan turizma ustanovila je Svetska turistička organizacija 1979. godine da bi se jednom godišnje osvrnulo na društvene, ekonomske, kulturne i političke vrednosti turizma.
„Zelenilo” je 27. septembar iskoristilo da ukaže na to koliko je „Dino park” značajan u povezivanju nauke i turističke privrede jer većinu zaposlenih čine studenti Prirodno-matematičkog fakulteta (Departman za geografiju, turizam i ugostiteljstvo), koji animiraju najmlađe posetioce pričom o izumrlim životinjama.
– Još od 2001. godine prepoznali smo značaj povezivanja nauke i prakse pa naši studenti odlaze u turističke organizacije, agencije i hotele, a od lane nam se ukazala prilika da i znanje iz turističke animacije pokažu na licu mesta, u gradu gde studiraju – navela je dr Anđelija Ivkov Džigurski.
Po rečima docenta dr Igora Stamenkovića s Departmana za geografiju, turizam i ugostiteljstvo, najveći izazov u razradi koncepta „Dino parka” ogledao se u tome što je novosadski park prvi u Srbiji.
– Postoje u Mađarskoj, na Balatonu, u blizini Temišvara, u Istri i u Atini, ali ovde nema – predočio je Stamenković. – Morali smo da ih obiđemo i istražimo ponudu. Novosadski „Dino park” drugačiji je po tome što se novi turistički proizvod razrađuje posredstvom visokoobrazovne ustanove.
Z. Delić