Omiljeno narodno jelo iz kazana mirisalo
Humanitarna manifestacija “Vojnička pasuljijada”, druga po redu, održana je u Veterniku. Oko 50 ekipa takmičilo se u kuvanju pasulja, a posetioci su mogli besplatno da probaju
taj specijalitet, uz nezaobilazni kulturno-umetnički program.
- Za naš narod vojnički pasulj nije prosta hrana, već on simbolizuje nešto mnogo više - rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, koji je obišao vredne kuvare. - Priprema tog jela odraz je sabornosti našeg naroda, a okupljanje oko kazana, svojevrsna je veza naroda i vojske. Veternik je u potpunosti adekvatno mesto za održavanje ove manifestacije, imajući u vidu istorijat tog mesta, usko povezanog sa Kajmakčalanom, Prvim svetskim ratom i solunskim dobrovoljcima koji su taj deo našeg grada davno i naselili. Ponosim se što sam deo jedne ovakve manifestacije i smatram da se njome neguje važan deo tradicije i običaja u našem narodu. Slične manifestacije se održavaju i u Rumenci, Kaću, Kovilju i drugim prigradskim naseljima, a sve one daju jedan kolorit i zadovoljavaju različite ukuse naših sugrađana i zato je Novi Sad bogat grad.
S obzirom da je, po rečima organizatora, ove godine prijavljeno skoro duplo više takmičara, gradonačelnik je poželeo da treća “Pasuljijada” bude još veća, a u 2018. godini, kada se bude obeležavala stogodišnjica od kraja Prvog svetskog rata, od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji i od naseljavanja Veternika dobrovoljcima, da brojnost posetilaca bude najveća.
Pošto se radi o manifestaciji humanitanog karaktera, predsednik Organizacionog odbora “Vojničke pasuljijade” Milan Balać rekao je da će sva sredstva koja su uplaćena kao kotizacija za takmičenje, biti donirana nekoj porodici koja živi u Veterniku i socijalno je ugrožena, o čemu će biti odlučeno naknadno. Učešće je koštalo 1.000 dinara za fizička lica i 5.000 dinara za firme. Uz Mesnu zajednicu “Veternik”, u organizaciji programa učestvovala je i Prva brigada kopnene vojske Srbije, čiji su pripadnici za posetioce pripremili i razgledanje vojnih eksponata. Ipak, fokus je, pre svega, bio na čuvenom vojničkom pasulju, koji je skuvan u pokretnim vojnim prikolicama, gde je suvano čak 500 litara pasulja za oko 1.000 porcija.
- Tajna je u velikoj količini i kuvanju na drvima, koje traje oko četiri sata - otkriva desetar Dejan Vila, jedan od dvojice vojnih kuvara koji su kuvali u Veterniku. - U originalni vojnički pasulj ide juneće meso, ali može da se začini i slaninom, kobasicom, rebrima...
Kako nam je rekao, pored vojnih prikolica, vojnički pasulj se kuva i tovarnim kuhinjama, ali i u kazanima u vojnim restoranima i na šporetu. Da je to jelo jednako popularno i kod civila, govori i veliki broj posetilaca koji su prilazili Dejanu i njegovim kolegama, pitajući kako se to kuva, kakva je receptura i koje su kulinarske tajne tog jedinstvenog ukusa. Kako su takmičarski uzorci morali biti predati do 13 časova, neke ekipe su počele sa pripremanjem namirnica još oko 9 izjutra, a svako je radio po nekom svom, oprobanom receptu. Ipak, po mišljenju žirija, najukusniji bio je pasulj ekipe “Održavanje i usluge”, koji su osvojili prvo mesto na “Vojničkoj pasuljijadi”, dok su iza njih ekipe “Toplane” i “Burito”.
D. Ristić
Recepti su tajna
“Stevin pasulj”, nazvan po glavnom kuvaru u ekipi “Održavanja i usluga” - Stevanu Čankoviću, treba, kako bi sam Stevan rekao, “da se krčka oko tri i po sata u oraniji”, a najbitniji su materijal i dobra volja. O recepturi se ne govori - to je tajna, dok se pasulj ne proba, kaže Stevan. S druge strane, kapiten ekipe “Spensa”, Goran Spasojević kaže da su začini najvažniji, a temperatura ne sme da bude jaka, nego da se pasulj krčka “dva tri sata na umerenoj vatri”.