Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Tovljenici opet idu za tepsiju ribe

16.09.2016. 19:32 09:06
Piše:

Cena kilograma svinjskog mesa u mesarama i marketima sada se kreće između 420 i 450 dinara, ali je još uvek viša od one krajem jula, kada je započelo vrtoglavo poskupljenje.

U nekim diskontima ovih dana na akcijama se nudi svinjski but po ceni nižoj od 400 dinara, ali je ipak reč o akcijskoj prodaji koja traje nekoliko dana. Mada je poskupljenje svežeg svinjskog mesa pravdano skokom cene žive vage svinja, stočari su tvrdili da to nije razlog i da samo služi klaničarima i prerađivačima kao opravdanje pred kupcima jer su oni imali dobru zaradu i kada je živa vaga bila znatno jeftinija. Tek kada je prodaja svežeg svinjskog mesa opala gotovo 30 odsto, klanice i prerađivači su bili prinuđeni na to da smanje cenu mesa 100 i više dinara, ali još uvek nisu spremni da je vrate na nivo koji je bio do polovine jula.

No, nije došlo samo do smanjenje cene svežeg mesa u mesarama i prodavnicama već je i kilogram žive vage tovljenika opao i vratio se gotovo na nivo koji je imao pre jula. Naime, sada u Sremu i Mačvi nakupci kilogram žive vage plaćaju najviše 150 dinara, a pre samo nekoliko nedelja plaćali su i 200. Trenutno je „najbolje” stanje u Mačvi, gde su nakupci spremni da plate i 155 dinara po kilogramu, ali ih nema dovoljno iako je ponuda velika.



S druge strane, stočari u delovima Srema muku muče s nakupcima koji ovih dana neće da im ponude više od 130 dinara po kilogramu žive vage. To je i bio razlog što je Udruženje stočara „Fruškogorsko Podunavlje” u Suseku, koje okuplja stočare tog dela Srema, odlučilo da uputi dopis svim tovljačima svinja u Srbiji, u kojem ih poziva da obustave prodaju svinja na desetak dana i na taj način spreče kupce koji jure za profitom plaćajući cenu žive vage manje od 130 dinara.



„Ne postoji nijedan razlog za umanjenje cene tovljenika prve klase, koja je iznosila 170-180 dinara, s PDV-om, već je postojala potreba za smanjenjem cena mesa u mesarama. Naše cene tovljenika su ispod onih u EU i naši klaničari nemaju računa da uvoze žive svinje”, objasnio je u pismu predsednik Udruženja stočara „Fruškogorsko Podunavlje Sima Kovačević. „Proverili smo cene tovljenika i na berzi u Modeni i one se kreću od 1,55 do 1,8 evro po kilogramu. Mesnate svinje za klanje, težine između 90 i 115 kilograma, prodaju se po 1,8 evro, a one najteže po 1,60 evro kilogram. U prometu je najviše tovljenika težine od 115 kilograma i oni se prodaju po 1,8 evro, odnosno 22 dinara kilogram”.



Da li će apel stočara iz Srema, koji su proteklih dana primili niz  žalbi i negodovanja uzgajivača svinja zbog naglog pada cene žive vage i nakupaca koji neće da daju više od 120 dinara po kilogramu, naići na odziv u ostatku države, znaće se već narednih dana. Izvesno je samo jedno: da su cenom manjom od 150 dinara po kilogramu stočari na gubitku i da nemaju računicu za tov. Kako su nam rekli najveći uzgajivači svinja u Kuzminu, selu sremskomitrovačke opštine, svaka cena ispod 150 dinara po kilogramu žive vage je čist gubitak, a najrealnije je da ona bude između 190 i 200 dinara. Ta cena, tvrde, ne treba niti sme biti razlog da klanice povećavaju cene svežeg svinjskog mesa, jer i s 400 dinara oni dobro zarađuju.



LJ. Malešević

 

Trgovci ne prate pojeftinjenje žive vage



Sekretar Udruženja PKS-a za stočarsku proizvodnju Nenad Budimović ukazuje na to da se situacija s cenom svinjskog mesa lagano stabilizuje, ali da je primetno da klanice ne prate pad otkupne cene žive vage.

– Cena tovljenika je niža nego u prethodnom periodu, ali to smanjenje nije adekvatno propraćeno cenama svežeg mesa, a naročito proizvoda od mesa – smatra Budimović. – To ukazuje na to da trgovci ne smanjuju cenu proizvoda onoliko koliko je sirovina pojeftinila.

Piše:
Pošaljite komentar