Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Slovakinje zavile 1.750 sarmi

04.09.2016. 22:03 15:28
Piše:

Društvo kisačkih žena nastoji da sačuva tradiciju Slovaka i prenese je na mlađe.

Sinoćna priredba protekla je u znaku 95 godina od osnivanja Društva kisačkih žena i desetoj godišnjici od nastanka Asocijacije slovačkih udruženja žena. Vredne godišnjice Kisačankama su poželele gošće iz susednog Gložana, ali iz Belog Blata, Kovačice, Silbaša i drugih mesta nastaljenim Slovacima.  Pre posluženja glavnog jela čuli su se zvuci narodnih pesama i igara, a posetioci su  mogli pogledati izložbu narodnih nošnji, raznih predmeta domaće radinosti... Naravno tu je bilo i obilje kolača, po kojima su ove vredne žene takođe dobro poznate.

- Sarma je glavno jelo kod Slovaka prilikom svih svetovina, tokom cele godine, bez obzira na  godišnje doba. Obično se priprema od svinjskog malo masnijeg mesa, a glavni ukus ovom specijalitetu daje ljuta kisačka aleva paprika, po kojoj je Kisač poznat među gurmanima - kaže predsednica Društva kisačkih žena Ljudmila Berediova Stupavska. - Bez obzira što je leto sarma iz Kisača uvek prija. Baš se trudimo da je napravimo za sve ukuse jer je dugo kuvamo u seljačkoj peći, koristimo drva za loženje i lonce ne otklapamo!

Slovakinje su za ovogodišnju priredbu zavile 1.750 sarmi. Sve su se   krčkale u jednoj paorskoj peću iznutra obloženoj blatom, što daje jelu posebnu  aromu - istakla je jedna od članica Društva kisačkih žena Marija Belovska. - Nas dvadesetak žena je u subotu pre podne zavijalo listove kiselog kupusa, dok je mesar napravio fil. Nigde kao u Kisaču nema takve sarme, hvali se  Marija.

- Mi ih obavezno kuvamo kada je svinjokolj, od mesa koje ide u kobasice. Ovoga puta nismo ih jako zaljutile, kao što to činimo kada kuvama našim ukućanima - objašnjava Marija Belovska.

Z. Delić

Piše:
Pošaljite komentar