Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Za kraj vlasti – 24 porcije mešanog mesa i 330 miliona duga

24.08.2016. 22:22 15:28
Piše:

 opštine, našla se u nezavidnoj situaciji. Zatekla je praznu opštinsku kasu i milionske dugove jer je prethodna vlast trošila bahato, naročito u izbornoj godini.  

– O ponašanju i trošenju dovoljno govori već to što je bivši predsednik opštine 1. juna na račun opštine počastio društvo zato što više neće biti predsednik opštine – kaže za „Dnevnik” novi predsednik opštine Radovan Uverić, član SNS-a. – Dan ranije, takođe na račun poreskih obveznika, poručene su iz kafane 24 porcije mešanog mesa, a privatna vozila opštinskih funkcionera su još jednom napunjena gorivom za opštinske pare.

Navodi da je Novi Kneževac jedna od najzaduženijih opština u Vojvodini. Budžet opštine je oko 400 miliona, tolika su realna godišnja budžetska primanja, dok dugovi premašuju 330 miliona dinara. Od tog iznosa, 166 miliona opština će morati da isplati po izvršnoj sudskoj presudi „Vojputu”. Tu su i krediti od oko 90 miliona dinara s kamatama, starim osam godina, koje su veće od glavnice.    

– Brojni ugovori sklopljeni u prethodnom mandatu su neispunjeni i u najmanje ruku su štetni. Neke odluke je prethodna vlast donela uoči izbora da bi Demokratska stranka pridobila glasače – navodi Uverić. – Sad imamo veliki problem da objasnimo građanima da od 1. septembra moramo ukinuti besplatni vrtić, stipendije za sve srednjoškolce i besplatnu užinu za osnovce jer u kasi nema para. Nepopularna mera, optužuju nas da štedimo na deci, ali za sve to nije ni bilo novca, te odluke su donete samo za izbornu propagandu.

Objašnjava da je, uprkos tome što nije bilo para, bivša vlast davala stipendije svim studentima i srednjoškolcima u opštini. Stipendije, međutim, nisu isplaćivane pa su novoj opštinskoj vlasti ostavljeni milionski dugovi. Isto tako, prethodna vlast je uvela besplatan prevoz svim učenicima, ta odluka je važila i za prevoz učenika muzičke škole u kojoj se nastava održava dva puta nedeljno, međutim, opštini su redovno fakturisani putni troškovi za svih pet radnih dana u nedelji. Studentima je opštinska vlast uvela takozvanu vikend-kartu da bi vikendom imali besplatan prevoz od grada u kojem studiraju do mesta stanovanja i obratno. Početkom ove godine stimulativnim merama opštine obuhvaćena su sva deca pa je vrtić besplatno pohađalo 300 mališana i uvedena je besplatna užina za sve učenike Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj”. Samo za besplatnu užinu računi za april i maj iznosili su 654.000 dinara. 

I dok je prethodna vlast bila tako velikodušna u deljenju stipendija, plaćanju prevoza i troškova boravka u vrtiću svima bez kriterijuma o socijalnom statusu, nije vodila računa o zgradama predškolskih ustanova  i škola.  

– Stiglo je upozorenje od inspekcije da će 1. septembra zatvoriti  osnovnu školu u Srpskom Krsturu ako se ne uredi. Spolja je okrečena, a unutra gotovo ništa ne funkcioniše. Nema čak ni kvaka na učionicama pa se vrata vezuju kanapom! Nećemo dozvoliti da se škola zatvori. Sad se renovira novcem Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje – kaže Uverić.

Navodi da je u očajnom stanju i vrtić u Novom Kneževcu. Krov vrtića prokišnjava na sve strane. Poseban je problem što je pokriven kancerogenim azbestom.

– Prethodna vlast, umesto da ulaže u popravke, zapošljavala je na desetine ljudi na izmišljena radna mesta preko raznih agencija, a većina tih radnika se nije ni pojavila na poslu – ističe predsednik opštine.

Eržebet Marjanov

 

Iznajmljeni otirači i firma za njihovo čišćenje

Prethodna vlast je od jedne firme iznajmila 19 otirača da bi istu firmu angažovala i za njihovo čišćenje. Ta usluga se mesečno plaća  20.000 dinara. Opštinska administracija u Novom Kneževcu broji četrdesetak zaposlenih. Oni su mesečno trošili na reprezentaciju za kafu i vodu oko 250.000 dinara.

– Svakog meseca je popijeno devet kilograma kafe, a za telefoniranje je potrošeno između 165.000 i 200.000 dinara. U Ministarstvu za lokalnu samoupravu su mi rekli da toliki trošak nema ni Subotica. Troškove za telefone smo sada sveli na 39.000 dinara – kaže  Uverić.

Opštinska administracija ima dva automobila. Za gorivo je godišnje izdvajala dva miliona dinara.  

Autor:
Pošaljite komentar