Praznik vina i dobrog raspoloženja
Poslednjih deceniju i po Novi Sad je dobio i postao prepoznatljiv po nekoliko manifestacija. Jedna od njih je svakako i jedinstven na širem području, Festival vina, Interfest
koji je večeras 13. put počeo u centru grada na radost poštovalaca i ljubitelja vina.
Tri večeri zaredom počev od sinoć, od 19 sati do ponoći, Novosađanima i posetiocima pruža se prilika da probaju čitavu paletu vina iz Srbije, regiona i evropskih zemalja.
Prema rečima direktorke Interfesta Nataše Budisavljević Radišić, na ovogodišnjem festivalu učestvuje 80 podruma iz 11 zemalja, među kojima se Novosađanima prvi put predstavlja Grčka.
- Premijerno se ovog puta pojavljuje Udruženje proizvođača vina i maslinovog ulja sa grčkog ostrva Samos, tako da će ljubitelji moći da probaju nove stilove vina - kaže za “Dnevnik” Nataša Budisavljević Radišić. – Prvi put izlažu i relativno mlade vinarije s naših prostora, kao što su “Đorđe” iz Banatskog Karlovca, “Virtus” iz Viteževa, vinarija “Ilić-Njemčević” iz Erdevika i PIK Oplenac iz Topole. Intefest je prilika i da posetioci probaju i najbolji roze Balkana, koji dolazi iz sremskokarlovačke vinarije “Vinum”, kao i penušac koji je poneo takvu titulu, a nastao u podgoričkim “Plantažama”.
Da ova svetkovina vina uvek donosi neke novine dokaz je i crna tamjanika iz Župe, koje ima vrlo malo, kako kaže Nataša Budisavljević, na svega desetak hektara, a koju su ljubitelji vina mogli sinoć da probaju.
Prava praznična atmosfera vladala je sinoć centrom Novog Sada, što je i svojstveno ovakvoj manifestaciji koja mami osmehe na licima ljudi. Bilo je tu posetilaca svih generacija, od najmlađih do penzionera i svi su šetajući, razgledali ponudu, naravno uz degustaciju.
- Ovo je lepa manifestacija koja populariše vino, a činjenica je da ono i dalje nije tamo gde bi trebalo da budu, u gastornomskoj i svakoj drugoj kulturi - kaže redovni posetilac Interfesta Vojin Atanacković, predstavljajući se kao ljubitelj i potrošač vina. - Moj utisak je da je Interfest pre bio bolji, u tom smislu što je bilo više “jakih” izlagača, koji su vodili računa o tome da vino bude propisno posluženo, na štandovima su bili vlasnici i tehnolozi, tako da je moglo direktno sa neposrednim proizvođačima da se popriča, da se dobiju detaljnije informacije o vinogradima iz kojih potiče grožđe koje je posle pretočeno u vino, tehnologiji prozvodnje. Ali, generalno gledajući, manifestacija je dobra, nema ništa loše da se kaže, za svačiji ukus ima po nešto. Ono što je jako dobro, pojavljuju se i vinarije iz regiona.
Atanacković kaže da je čest posetilac vinskih manifestacija i kod nas i u okruženju i priznaje da nije imao prilike da negde drugde bude na tako masovnom festivalu, a koji pritom održava visok nivo kvaliteta. Otkriva da očekuje novu berbu vinarije “Vinum”, a nada se i nekim vinima iz regiona koje nije do sada probao. Za muzički ugođaj i ove godine pobrino se Aleksandar Dujin orkestra, a vaučeri za vino koštaju 100 dinara.
Z. Milosaljević