Mamili mirisi paprikaša i gulaša, a i zvuci tamburice
Salaš nadomak Čeneja, ušuškan u guste krošnje a okružen poljima, dočekao je učesnike i posetioce manifestacije “Čenej u maju” mirisima paprikaša i gulaša, zvucima tamburice,
veseljem starijih i cikom dece. Za razliku od prethodnih pet godina, ovog puta se nisu čuli prasići i magarci, samo po koja ovca i konji.- Inspekcija je zabranila ’vatanje prasića i trku magaraca jer smatraju da je to mučenje tih životinja - žali nam se organizator manifestacije Svetozar Murgaški. - Deca su se najviše radovala tom programu, ali mi primenjujemo zakon.
Osim iznenadne promene programa, iznenađujuće je i manje posetilaca ove godine. Murgaški smatra da je razlog tome što mnogi poljoprivrednici koriste lepo vreme da urade na njivama zaostale poslove, a da je neke i odbio previše topao dan. Izlagača je bilo dvadesetak i predstavljali su nekoliko sorti ovaca, suhomesnatih proizvoda, mehanizaciju, a u improvizovanim uličicama salaša mogli su se naći i razni slatkiši, kolači, jagode, igračke...
- “Čenej u maju”, ali i slične manifestacije, su od velike koristi jer poljoprivrednici imaju priliku da izlože svoje proizvode, da stvore nove kontakte, kao i da otvore neke praktične teme, da predstave svoje probleme - rekao nam je specijalni savetnik ministra poljoprivrede dr Vlado Kovačević. - Poljoprivreda je naša šansa, malo zemalja u svetu može da se pohvali kvalitetom koji mi imamo. Zato Ministarstvo poljoprivrede podržava i pomaže ovakve manifestacije.Na ovom čenejskom salašu bili su svi - i najmlađi i najstariji. Svako je našao svoju zanimaciju, a deci su se, osim igračaka i slatkiša, naročito dopale male ovce i poni.
- Najviše mi se sviđa poni. Prvi put sam sada jahala i osečaj je prelep - kaže nam Tijana Kovačev (9) iz Čortanovaca koja je prvi put posetila ovu manifestaciju sa stricem i dedom. - Malo je vruće, ali mi se sve dopada. Probala sam i gulaš, lepše su ga skuvali od moje bake.
I dok su mlađi iskoristili priliku da maze životinje, stariji su, pak, tražili neku da kupe.
- Tražimo nekog ovna za naše stado - priča nam Tijanin stric, Goran Kovačev. A za zabranu nekih tradicionalnih disciplina komentariše kao nepotrebnu, pošto je u Americi hvatanje prasića dozvoljeno.Ono u čemu su svi uživali bez premca jeste vožnja fijakerom. A koliko košta jedna vožnja?- Koliko date - uzvikuje mladi fijakerista Nikola Cvjetićanin (14).
Da nas ne bi prevše udarilo sunce, odlučili smo da se smestimo međ’ takmičare u kuvanju paprikaša. Desetine mnogobrojnih ekipa kao da je ponovo proslavljalo Prvi maj. A salaš je mirisao na papriku, luk, slanine i alkohol.
- Mi kuvamo pravi čobanski paprikaš. Znači, mora da ima meša, luka, malo slanine, bibera, paprike i soli - objašljava nam autoelektričar u ulozi glavnog kuvara Žarko Šešebić iz Novog Sad. - Paprikaš se sprema oko dva-tri sata, kako bi sve lepo omekšalo. Svi ga slično pravimo, tako da će nijanse odlučiti ko će biti pobednik. Nama ni nije važno da pobedimo, najbitnije je da učestvujemo i da se družimo.
L.Radlovački