Upotrebna dozvola smetnja za rad lokala u sitne sate
Gotovo svi ugostitelji koji su od grada tražili da im se odobri duže radno vreme od onog propisanog u Gradskoj odluci o
radnom vremenu ugostiteljskih objekata, koja je u primeni od 1. maja, dobili su obaveštenja da dokumentaciju upotpune upotrebnom dozvolom za lokal gde privređuju.
– Oni koji obaveštenja nisu primili, čekaju da dobiju isti odgovor – kaže član Upravnog odbora Udruženja ugostitelja Novog Sada zadužen za medije Branko Koprivica. – Više od 70 odsto objekata u gradu nema upotrebnu dozvolu, i to se sada pokazalo kao problem. Kada je odluka o radnom vremenu kafića donošena, ni lokalna samouprava, a ni ugostitelji nisu znali da upotrebna dozvola može biti prepreka za odobrenje da se radi duže.
On pojašnjava da je vlasnik prostora u kojem su lokali JP „Poslovni prostor” i da ono treba da traži upotrebnu dozvolu, a ne zakupac.
Dodaje i da većina objekata u Novom Sadu, ne samo ugostiteljskih već uopšte, nema upotrebnu dozvolu, dokaz da ispunjava projekto-tehničke uslove.
– Ugostitelji kojima lokali nisu izolovani počeli su da uvode izolaciju jer je i to jedan od uslova, uz upotrebnu dozvolu, da bi se od Grada dobilo odobrenje da rade duže od propisanog radnog vremena, koje je radnim danom i nedeljom do 23 časa, a petkom i subotom do ponoći. Doduše, ima i kolega koji u tom vakuumu žele da ušićare jer u svakom žitu ima i kukolja, ali generalno, Udruženje ugostitelja Novog Sada je za red, prihvata Odluku o radnom vremenu koja je posle javne rasprave usaglašena s ugostiteljima – naglašava Koprivica.
Skreće pažnju na to da je problem nastao u nezgodno vreme.
– Završen je Poljoprivredni sajam i slede druge brojne manifestacije u našem gradu. Kada gosti stignu u lokal oko 20 časova nemaju mnogo vremena da ostanu, lokali se zatvaraju u 23 časa, a kuhinja bi trebala da prestane da radi sat ranije, u 22. Zato bi taj problem trebalo nekako zaobići da bi ugostiteljski objekti radili duže od sada dozvoljenog – smatra Koprivica.
Z. Delić
Grad ima rešenje
Član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski smatra da su ugostitelji preuveličali problem, ali bez obizira na to, Grad je našao rešenje.
- Tražićemo za neke lokale upotrebne dozvole, a za neke prepis lista nepokretnosti – naveo je Sečujski. – Bitno nam je da vidimo gde lokali rade: u poslovnom objektu, stambenom ili u poslovno-stambenom. To smo već rekli predstavnicima ugostiteljskog udruženja koji su bili kod nas na sastanku.