Dunav, Fruška gora, Begečka jama... zovu turiste
– Naš grad je bogat prirodnim dobrima zbog plodnog poljoprivrednog zemljišta, proizvodnje zdrave hrane, koju lokalna samopurava podsticajima podržava
već petu godinu, ali i zbog blizine Dunava i Fruške gore – kazao je, između ostalog, član Gradskog veća za privredu Goran Sečujski na panel-diskusiji „Značaj eko i gastro turističkog proizvoda u lokalnom ekonomskom razvoju”, upriličenoj na 83. poljoprivrednom sajmu, a u organizaciji Gradske uprave za privedu i Centra za istraživanje i studije turizma Novog Sada.
Eko-turizam je predstavljen kao deo održivog razvoja i komponenta čiji se razvoj zasniva na prirodi i što većem uključivanju domaćeg stanovništva.
– Grad podržava sve što oslikava ovdašnju kulturu i što je karakteristično za Novi Sad. Predstoji nam donošenje programa zaštite prirodnih bogatstava, što je predviđeno Strategijom održivog razvoja. Lokalna samouprava pod eko-turizmom smatra odgovorno putovanje u prirodna područja koja se na taj način najbolje štite – istakao je Sečujski, pominjući da su u okolini Novog Sada i Begečka jama i Rezervat prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit”, koji, uz ostale, čine potencijale za razvoj eko-turizma.
– Ove godine je izdato 17.500 turističkih vaučera za odmor i oporavak u našoj zemlji – rekla je državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije dr Lukrecija Đeri, govoreći na panel-diskusiji o domaćem turizmu.
Posebno je istakla značaj podsticajnih mera putem vaučer-sistema.
– Ove godine, osim ugostiteljskih objekata, podržavamo i nosioce seoskih gazdinstava, a to su oni koji imaju sobe za izdavanje. Ove godine, za razliku od lane, ugostitelji se mogu prijavljivati tokom cele godine – istakla je državna sekretarka. – Tako razvijamo lokalne sredine i ceo region. Banje i planinski centri su i ove godine, kao i lane, najtraženije destinacije. Sada imamo više od pet stotina prijavljenih ugostiteljskih objekata, a to su, osim hotela, seoska turistička domaćinstva, apartmani i sobe.
Na panelu su učestvovali i vlasnik „Salaša 137” Aleksandar Samaryija, osnivač preduzeća „Kolor-pres grupa” Robert Čoban, tvorac dogaćaja „Food Talk”, i direktor Turističke organizacije opštine Ljig i osnivač portala „Selo” Vladimir Ivanović.
Z. Delić