Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Porođaj van porodilišta sve veći trend, ali i nemali rizik

09.02.2016. 20:09 13:33
Piše:

Porođaj van porodilišta postao je svojevrsni trend u poslednje vreme, naročito od kako su se pojavile dule, žene koje pomažu porodiljama tokom donošenja deteta na svet.

Zakonski nije obavezno da se žena porodi u porodilištu, ali mora da ima dokaz, potvrdu o rađanju deteta, jer bi inače postojala mogućnost brojnih zloupotreba, a ne bi ni dete moglo da se upiše u knjigu rođenih.

U novosadskoj Klinici za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine kažu kako pozitivnim propisima nije određeno da porođaj mora de se izvrši u zdravstvenoj ustanovi.

- Žena može da se porodi i u vanbolničkim uslovima, bilo zadesno, bilo planirano svojom odlukom, a vodeći se interesima svog zdravlja i zdravlja svog deteta. Ono što je propisano Zakonom o matičnim knjigama jeste obaveza da se svako rođenje deteta prijavi nadležnom matičaru radi upisa u Matičnu knjigu rođenih. Rođenje deteta u zdravstvenoj ustanovi dužna je da prijavi zdravstvena ustanova u kojoj je dete rođeno na propisanom obrascu. Rođenje deteta van zdravstvene ustanove dužan je da prijavi otac deteta, a ako on nije u mogućnosti da to učini, drugi član domaćinstva, odnosno lice u čijem stanu je dete rođeno ili majka čim za to bude sposobna, ako ovih lica nema ili ako nisu u mogućnosti da prijave rođenje, lice koje je saznalo za rođenje – objašnjavaju zakonsku regulativu rađanja i postupak prijave rođenog deteta u Kliničkom centru Vojvodine. - Ako su rođenju deteta van zdravstvene ustanove prisustvovali lekar, odnosno babica, prijavu rođenja na propisanom obrascu izdaju lekar, odnosno babica koja je prisustvovala porođaju.

Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo dr Dragan Stajić kaže kako je u periodu od 2010. do 2015. godine, godišnje bilo između 15 i 22 porođaja van porodilišta.

- Tokom 2010. godine 18 žena se porodilo van Betanije, 2011. godine njih 20, godine 2013. njih 18, 2014. godine 13 žena, a prošle godine van Betanije su se porodile 22 žene. U svim ovim slučajevima radi se o zadesnim porođajima, koji se dešavaju kod kuće ili veći broj u toku transporta do Klinike za ginekologiju i akušerstvo. Pacijentkinje je u tom slučaju dovozila Služba hitne medicinske pomoći u pratnji lekara, koji na Kliniku dovode porodilju i novorođeno dete, i donose posteljicu s pupčanikom i ovojcima, ukliko su i oni izašli posle porođaja – objašnjava dr Stajić.

Kada se žena porodi van bolnice, te nakon toga dođe do porodilišta, dužnost lekara, sestara i ostalog osoblja Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Vojvodine jeste da pregledaju i ženu i dete.

- Potrebno je da se uradi pregled i ultrazvuk porodilje. Prema medicinskim indikacijama obavljaju se i druge medicinske mere, kao što je vađenje posteljice, ušivanje povreda porođajnog kanala i druge neophodne intervencije. Pedijatar pregleda novorođenče i prema medicinskim indikacijama se primenjuju druge medicinske mere, a posle obavljenih pregleda pacijentkinja se smešta na odeljenje sa bebom – navodi dr Stajić.

Neki lekari s kojima smo pričali smatraju da je porođaj kod kuće i uz prisustvo dule potencijalno opasan, jer ove žene nisu lekari, niti hirurzi i nemaju ni znanje ni opremu za slučaj komplikacija.

- Čak ni kod žena koje su se više puta porađale ne može da se kaže sa sigurnošću da će porođaj proći bez problema i komplikacija. Kako će se ta žena snaći u toj situaciji, pomoći ženi i detetu? Pri tome, neke zemlje koji su uvele praksu porađanja uz dule, od toga odustaju, iz prostog razloga što se povećala smrtnost novorođenčadi – ispričao je ovaj lekar. On ističe i da bolnice imaju svu opremu, kao i stručan kadar, koji može da reaguje u kritičnoj situaciji, a svega toga nema u kućnim uslovima porođaja.

Lekari napominju da problem u slučajevima ovakvih porođaja može da bude i dokazivanje materinstva, jer ne može neko da rodi dete, a da za to nema dokaz. Mora da postoji svedočenje ili potvrda koju izdaje medicinsko lice koje prisustvuje porođaju, odnosno potrebno je da se nakon porođaja obavi pregled i majke i deteta. Ukoliko nema dokaza, a žena odbije pregled, ne može da se dokaže i da je zaista rodila to dete.

LJ. Petrović

 

Krivična prijava

Sestra novosadskog političara Andreja Fajgelja nedavno se porodila kod kuće, što je on objavio i na Tviteru. U više tvitova naveo je da njegovoj sestri zbog porođaja kod kuće preti krivična prijava.

- Sestra mi se porodila kod kuće. Prvi dan otišla da prijavi novorođenče, rekli da je počinila krivično delo i pretili da će oduzeti dete – napisao je Andrej Fajgelj.

Autor:
Pošaljite komentar