Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zoranu Radomanu, Zoranu Šćepanoviću i Slobodanu Milosavljeviću pritvor do 30 dana

28.12.2015. 15:38 13:33
Piše:

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana bivšem ministru poljoprivrede Slobodanu Milosavljeviću, kao i za još petoro od ukupno sedmoro osumnjičenih

protiv kojih je Specijalno tužilaštvo pre dva  dana pokrenulo istragu u vezi s  postupkom razmene poljoprivrednog zemljišta u svojini novosadskog  privrednog društva „Maxim&Co„, i državnog zemljišta u građevinskom reonu Grada Novog Sada, sredinom prošle decenije.  

Pritvor je određen i vlasniku PD   „Maxim&Co” Zoranu Šćepanoviću,  nekadašnjem  pomoćniku ministra poljoprivrede  Dušanu Protiću, bivšem direktoru regionalnog centra Poreske uprave u Novom Sadu Zoranu Radomanu, načelniku  Odeljenja za poresko-pravne poslove u Novom Sadu Jovanu Keravici, savetnici u tom odeljenju Mirjani Spasić, a njihovi branioci najavljuju žalbe na rešenja o  pritvoru.

- Pritvor je osumnjičenima određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će okrivljeni u slučaju boravka na slobodi ometati postupak uticanjem na svedoke - rekla je Tanjugu portparol Višeg suda Tanja Koljenšić.

Odlukom suda  sa slobode će se braniti Ilija Radosavljević i Gorki Musulin, sudski veštaci poljoprivredne struke, protiv kojih je,  proteklog vikenda, takođe pokrenuta istraga nakon što su saslušani  u  Specijalnom tužilaštvu, kao i ostali osumnjičeni.

Advokat Jugoslav Tintor, branilac  bivšeg ministra Milosavljevića koji je apsolutno negirao mogućnost umešanosti u bilo kakve nezkonitosti, kaže za “Dnevnik” da nisu prihvaćeni argumenti za odbranu Milosavljevića sa slobode, pa ni predlog da se, umesto pritvora, eventualno odredi, kao blaža mera, zabrana napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Odbrana  smatra da je mogla da bude određena barem blaža mera od pritvora,  imajući u vidu, kako na pominje Tintor, „protek vremena, samu ličnost, kao i da je reč o predmetu u kom je pitanje eventualne odgovornosti potpuno utvrdivo iz pisane dokumentacije“.   

- Ono što je problematično jeste da je reč o krivičnoj prijavi iz 2007. godine i postavlja se pitanje zbog čega je policiji trebalo punih osam godina da procesuira jednu krivičnu prijavu u predmetu koji nije ni složen ni obiman -navodi Tintor. Odbrana ističe  da  treba imati u vidu poziciju ministra  kao i  činjenicu  da se  svaki predmet obrađuje  po utvrđenim procedurama.

- Potpuno je naivno očekivati da ministar, u okviru svojih nadležnosti i ovlašćenja  sedi, čita , utvrđuje i u nekom smislu rešava predmet. U konkretnom slučaju, odbrana stoji na stanovištu da je  potpuno  problematična tvrdnja Tužilaštva da ovde postoje bilo kakave nezakonitosti,  da je cela teza optužbe zasnovana na tumačenju određenog normativnog okvira, određenih pravnih termina koji nisu valjano protumačeni. Mi ćemo u toku istrage dati sve od sebe da razjasnimo te stvari i da isteramo na čistac da ne može da se bilo kakavim tumačenjima, kako mi to kažemo u praksi, navlači protivpravnost  u slučaju gde je nema -naglasio je Tintor.  

Kako “Dnevnik” saznaje, novosadski privrednik Zoran Šćepanović je takođe negirao  sve navode krivične prijave o sumnjama da je u postupku razmene zemljišta bilo nezakonitosti. Jedan od njegovih advokata odbrane  Milan Đukić, izjavio je za naš list da je Šćepanović  „ubeđen u svoje zakonito postupanje  i nevinost“.

- Mi smo, kao odbrana, ubeđeni da ćemo tokom postupka dokazati da je Šćepanović postupao potpuno zakonito. Verujemo -navodi Đukić - da je pritvor takoreći neosnovan i da je mogla da se izrekne i mnogo blaža mera nego što je pritvor i u tom smislu ćemo preduzeti odgovarajuća pravna sredstva.   

Advokat Borislav Šušnjar , koji takođe brani Šćepanovića, naglašava da potpuno veruje u odbranu svog klijenta da je sve radio po zakonu i da misli da će to i dokazati.

Iz Tužilaštva za organizovani kriminal saopšteno je da su u  krivičnoj prijavi kojom su obuhvaćeni osumnjičeni,  iznete sumnje da je razmena zemljišta koja je izvršena u periodu od  decembra 2004. do kraja juna 2008. godine, „bila nezakonita“, a reč je  o  razmeni 26 hektara.  Istražni organi, kako je saopšteno, izneli su procenu  da je vrednost zemljišta u državnoj svojini, čiji je korisnik bila opšta zemljoradnička zadruga Novi Sad,  bila višestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog društva „Maxim&Co“, koji je država dobila u razmeni, te da je time  preduzeću  „Maxim&Co“ pribavljena  protivpravna imovinsku korist u iznosu  višem od milijardu dinara.

Po saznanjima “Dnevnika” iz pouzdanih  izvora, zemljište u državnoj svojini koje je bilo predmet razmene vodi se u javnim ispravama Katastra nepokretnosti  kao „pašnjak treće klase“.  Zemljišne parcele u vlasništvu firme  „Maxim&Co“, koje su državi date u razmeni  vode se, navodi naš izvor,  u katastarskoj opštini „Novi Sad-tri“.

J. J.

 

Iza rešetaka ostaje i Zorana Marković

Viši sud u Beogradu odredio je  rano ujutro i pritvor bivšem gradskom sekretaru za urbanizam i građevinske poslove Nenadu Komatini i bivšoj direktorki Agencije za borbu protiv korupcije Zorani Marković, kao i još osam osumnjičenih da su zloupotrebom službenog položaja oštetili buyet Grada Beograda za 45.400.820,23 dinara, a republički za 44.426.921,10 dinara, prenosi Tanjug. Osim Komatini i Markovićevoj pritvor je određen i za S. S, M. I, S. P, LJ. M, Z. C, G. S, I. Đ. i V. N. 

Policija je u subotu nakon hapšenja saopštila da se Markovićki na teret stavlja da je tokom 2012. godine, po prethodnom  dogovoru s odgovornim licem preduzeća „Srbijaprojekt” G. S, incirala postupak za zaključenje Aneksa 1. Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti u Ulici carice Milice o unošenju valutne devizne klauzule. Nakon toga, Z. C. je sačinila predlog Aneksa i  dostavila ga j LJ. M, koja nije obavila kontrolu navedenog aneksa što je bila dužna da učini, nakon čega ga je dostavila pomoćniku odgovornog lica Republičke direkcije za imovinu S. P, koji nije obavio nadzor nad primenom propisa, što je bio dužan da učini.

Autor:
Pošaljite komentar