Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mihajlović: Zakon o konverziji zemljišta u junu

03.06.2015. 13:21 13:33
Piše:

 kao i da bi u toku ovog meseca Vlada Srbije trebalo da usvoji Predlog zakona o legalizaciji objekata.

"Zakon o konverziji je trenutno u javnoj raspravi i očekujem da u junu na sednici vlade bude usvojen predlog zakona, jer je već potpuno usaglašen", rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara i dodala da će taj zakon zatim biti usvojen i u parlamentu do kraja meseca.



Ona je rekla da se ne kasni sa tim zakonom i da je, kao što je ranije najavila, nacrt zakona pripremljen do 1. aprila, ali da je morala da ga pogleda Evropska komisija i druge relevantne institucije, kao i investitori, čija mišljenja su bila neophodna.

Ona je istakla da će zakon biti donet na vreme i da neće biti izgubljena građevinska sezona.



Prema njenim rečima, u javnoj raspravi je trenutno i novi zakon o premeru i katastru, koji je neophodno doneti zajedno sa zakonom o konverziji, kako bi se zaokružila ta oblast."U junu nas čeka i predlog zakona o legalizaciji, koji će biti jednokratan zakon, kako bismo rešili pitanje 1,5 miliona nelegalno izgrađenih objekata u Srbiji", dodala je Mihajlović.

Ispunjeni uslovi za spajanje Puteva i Koridora

Ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je Vlada Srbije ispunila sve preduslove za pripajanje "Koridora Srbije" preduzeću "Putevi Srbije", dodavši da će time biti smanjeni troškovi 25 do 30 odsto.

"Koliko sam informisana, Ministarstvo privrede će uputiti dopis 'Koridorima Srbije' da sazovu skupštinu. Mi smo naš deo posla odavno završili", rekla je Mihajlović, odgovarajući na pitanja novinara.



Ona je rekla da su "Koridori Srbije" politički napravljeno preduzeće i da je rok za pripajanje Koridora odavno prošao, izrazivši uverenje da će ministarstva privrede i finansija, u čijem je to resoru, svakako završiti taj posao.

Preduzeće "Koridori Srbije" trebalo je da se pripoji JP "Putevima Srbije" još prošle godine, a poslednji rok za to pripajanje je istekao 1. juna.



"I odobrenje Vlade Azerbejdžana je dobijeno, ne postoji nijedna pravna, finansijska, putna, ili bilo koja druga prepreka da ne dođe do spajanja", rekla je Mihajlović u hotelu Hajat, gde se održava skup o građevinarstvu.

Ona je istakla da će spajanjem Koridora i Puteva biti smanjeni troškovi između 25 i 30 odsto i da to nije samo procena Vlade, već i MMF-a.



Mihajlović, koja je i potpredsednica srpske vlade, je kazala da su u to mogli da se uvere još prošle godine na terenu, zbog čega je premijer Aleksandar Vučić i predložio spajanje ta dva preduzeća.

Ona je rekla da je problem što sada na jednoj deonici postoje dva preduzeća i da se tako troše vreme i novac građana Srbije.

"Kada su pravljena ta dva preduzeća, pravljena su politički i treba da prestanemo da pravimo takva preduzeća. 'Koridori Srbije' su napravljeni da bi ih vodila jedna politička partija, a 'Puteve Srbije' druga", dodala je Mihajlović.



Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak rekao je da je cilj da kada budu izgrađeni autoputevi u Srbiji, da budu pod jednom nadležnošću i da će "Putevi Srbije" onda moći da preuzmu održavanje na njima.

 

Rezultati govore više od reči

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da naslovna strana današnjeg Informera ne zaslužuje njen komentar, a povodom poruke njenog stranačkog kolege Vladimira Đukanovića da bi sa "fotografisanja trebalo da pređe na dela", ona je odgovorila da o njenom radu najbolje govore kilometri izgrađenih puteva.

Sada se radi deset puta više puteva nego što se gradilo, tako je bilo u 2014, a biće tako i u ovoj godini, rekla je Mihajlovićeva novinarima u Hajatu nakon skupa o građevinarstvu.

"Prošle godine je izgrađeno 87 km puteva, a ove godine biće 150 km puta od čega 87 km autoputa  i više od 150 km održavanja. Samo treba pogledati u brojke i rezultata i na osnovu toga davati mišljenje", rekla je Mihajlović.Zadovoljna je, kaže, svojim radom u odnosu na ono kako se radilo u prethodnom periodu i istakla da su u toku radovi na koridorima 10 i 11, te da se u zemlji gradi 250 mostova.

Potvrdila je da će radovi na Koridoru 10 kroz Srbiju biti završeni naredne godine.Vrednost aktuelnih investicija, kada je reč o putevima, veća je od tri milijarde evra, rekla je ministarka saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture.Mihajlovićeva nije želela da komentariše naslovnu stranu Informera na kojoj taj medij pita predsednika Vlade Srbije Alksandra Vučića zašto trpi Mihajlovićevu, ona je rekla:

"Uopšte to ne treba da komentarišem. Neka neko drugi razmišlja o tim naslovnim stranama. Ja ne bih reč rekla o tome jer to ne zaslužuje komentar".

(Tanjug)

Autor:
Pošaljite komentar