Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dr Stevan Pilipović predsednik Ogranka SANU

25.03.2015. 20:12 20:16
Piše:

Novi predsednik Ogranka Srpske akademije nauka i umetnosti u Novom Sadu biće akademik Stevan Pilipović, odlučeno je 24. marta na izbornoj skupštini Ogranka. Za potpredsednika Ogranka SANU u Novom Sadu

izabran je akademik Milorad Radovanović, za sekretara akademik Teodor Atanacković, dok su članovi Izvršnog odbora dopisni član Jasmina Grković-Mejyor i dopisni član Miro Vuksanović.Predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu, s mandatom koji ističe je akademik Zoran Kovačević, a izbor novog predsednika Ogranka postaje punosnažan posle verifikovanja rezultata glasanja na Izbornoj skupštini SANU u Beogradu.

- Ogranak SANU u Novom Sadu u proteklom periodu izgubio je znatno više nego što je primio novih članova, tako da je najvažniji neposredni zadatak članova Ogranka, u okviru poodmakle procedure izbora u Akademiji, promovisanje naših kandidata u Beogradu za koje ćemo se opredeliti i dati im podršku na aprilskoj sednici – ističe kao jedan od prvih zadataka Pilipović u izjavi za naš list.



Po njegovim rečima, s energijom koju novo rukovodstvo donosi, želja je da se obogati rad Ogranka kroz aktivnosti po kojima je Ogranak stekao ugled, a to su snažnije povezivanje s univerzitetom, usklađivanje zajedničkog delovanja s Maticom srpskom i aktivnija saradnja sa svim društvenim institucijama u gradu, Pokrajini i Republici čije su nadležnosti vezane za nauku, umetnost i obrazovanje.



- Cilj nam je da značajno doprinesemo afirmaciji najviših standarda u kulturi u celini, za koje vidimo da su u ozbiljnoj krizi, prouzrokovanoj lošom ekonomskom situacijom, kao i pojačanim uticajem svih aspekata kvazi nauke i umetnosti, kvazikulture i kvazipolitike. Unapređenje multietničnosti i svih oblika socijalne tolerancije demokratske su tekovine kojima, bez uplitanja u dnevnopolitička događanja, želimo da damo posebnu dimenziju i doprinos i kroz manifestacije u Ogranku namenjene javnosti – kaže Pilipović.



U planu novog rukovodstva, saznajemo, jeste i intenziviranje saradnje sa članovima SANU u Beogradu, kako bi se u Ogranku obogatio rad naučnih tribina, okruglih stolova i svih drugih naučnih i umetničkih manifestacija, takođe, pozivima u goste najeminentnijih domaćih i inostranih članova SANU, kao i najeminentnijih umetnike i naučnika u Vojvodini.



Podsetimo, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti biraće se 7. aprila u Beogradu. Za to mesto konkurišu trojica kandidata, a svi su lekari: Vladimir Kostić, Ljubiša Rakić i Jovan Hayi-Đokić. Kandidati za predsednika, kao i za ostale članove Izvršnog odbora Akademije, predstavljeni su nedavno na Konferenciji članova SANU. Inače, ovo je prvi put da sva trojica kandidata dolaze iz jednog odeljenja - Odeljenja medicinskih nauka.



- Nikada nismo imali ovakav slučaj da tri kandidata dolaze iz istog odeljenja i to je po mom mišljenju pomalo simptomatično - izjavio je akademik Vasilije Krestić, ocenivši da je u prethodnom periodu poremećena ravnoteža između prirodnih i društvenih nauka.Kandidati za potpredsednike Akademije za prirodne nauke su Zoran Popović i Ninoslav Stojadinović, a za društvene Ljubomir Maksimović, dok je za generalnog sekretara predložen Marko Anđelković.



O novom predsedniku odlučuje većina od ukupnog broja aktivnih članova. Glasanje je tajno i na istoj sednici Skupštine biraju se i predsednik i potpredsednici i sekretar.



V. Crnjanski

 

Na jesen izbor novih članova



Nakon sada predstojećih izbora članova Izvršnog odbora, na jesen slede izbori za nove članove SANU. U Akademiji kažu da je procedura u odeljenjima za prijem novih članova još u toku i da nije poznato ko će biti kandidati za koje će se glasati.





 

Autor:
Pošaljite komentar