Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mlekare otkazuju otkup i privremeno i zauvek

10.03.2015. 19:30 21:58
Piše:

Da je tržište mleka prokuvalo najbolje govori to što se ovih dana mnogi farmeri u Vojvodini hvataju za glavu jer im mlekare otkazuju otkup, nekima na nekoliko dana, nekima trajno.

U pozadini tog problema je kriza na evropskom tržištu mleka i mlečnih proizvoda, na kojem se, nakon ruskog embarga, pojavio višak, koji se, kako se i očekivalo, prelio i u naše dvorište. Do potrošača u Srbiji jeftino evropsko mleko, doduše, još nije stiglo, ali su zato farmeri u ozbiljnoj krizi.

– Sve češće se dešava da proizvođačima mleka od mlekara stiže informacija o obustavi otkupa – kaže za „Dnevnik” Zora Feđver iz Tovariševa, koja gaji oko stotinu grla goveda uglavnom muznih krava. – Do sada su to bile obustave na pet ili petnaest dana, a bilo je slu i čajeva trajne obustave. U objašnjenju prerađivača se navodi da sirovinu prestaju da preuzimaju zbog lošijeg kvaliteta. Ona objašnjava da je problem, koji će verovatno tek eskalirati, složen i da ga treba posmatrati iz više uglova.



Otkupne cene mleka određuju se kvartalno pa će se krajem marta utvrditi nove, tako da je moguće da mlekare potenciraju problem tržišnih viškova i pada cena u Evropi da bi opravdale nepovoljnije uslove koje bi mogle ponuditi farmerima. Međutim, našim proizvođačima svakako preti opasnost zbog uvoznog mleka i trebalo je već da se reaguje na to jer je takav scenario bio očekivan i najavljivan.

– Nažalost, nadležni nisu preduzeli ništa da bi zaštitili nas i domaće tržište, a to bi se dalo rešiti jednostavno – mehanizmima carinske zaštite – naglašava naša sagovornica.



Kada je reč o kvalitetu mleka, što prerađivači spočitavaju farmerima, Zora Feđver veli da je istina – negde između.

– Ima slučajeva da kvalitet sirovog mleka nije uvek na potrebnom nivou, međutim, s druge strane, farmeri nemaju uvid u analize koje se u laboratorijama obavljaju za potrebe mlekara. Simptomatično je to što su baš sad kontrole rigoroznije i učestalije – kaže ona, navodeći da su za sada proizvođači zadovoljni otkupnim cenama jer po litru dobijaju zagarantovanih 28 dinara, a kada se ispune svi kriterijumi kvaliteta i količine, može se proći mnogo bolje – oni koji predaju više od hiljadu litara mleka ekstraklase dobiju i 39,5 dinara, plus PDV. – Ipak, valja imati na umu da su farmeri mahom zaduženi kod banaka, da je proizvodnja optrećena skupim kreditima, skupim troškovima za uvođenje i poštovanje standarda, obavezama prema državi...



Pomenimo, generalni direktor „Imleka” Slobodan Petrović ocenio je da se u narednom periodu može očekivati pojeftinjenje mleka i mlečnih proizvoda jer će biti pojačan trend uvoza iz Evropske unije, i istakao da je to dugoročno štetno za domaće proizvođače.

– Možete očekivati pojeftinjenja zato što će u Srbiju ulaziti jeftinija roba iz Evropske zajednice. To dugoročno nije dobro jer ćemo upropastiti naše proizvođače i stalno ćemo zavisiti od uvoza – izjavio je Petrović, dodajući da je pojačani trend uvoza mleka i mlečnih prerađevina u Srbiju već primetan, ali da se uvoz odvija po dampinškim cenama.



– Primetan je uvoz do dampinškim cenama, a to znači da je, na primer, cena sira toliko niska da je niža od sirovine i cene mleka koja je potrebna da se taj proizvod napravi – rekao je on.

Dodatni pritisak na uvoz, kako je naglasio, predstavlja i ukidanje kvota za proizvodnju mleka u EU, koje je stupilo na snagu 1. januara ove godine, i sve to će uticati negativno na naše tržište jer od 1.januara prošle godine nemamo nikakve zaštitne mere.

– Na drugoj strani, subvencije u EU su od pet do deset puta veće nego u Srbiji i to znači da smo automatski u nepovoljnom položaju – navodi on.



S. Gluščević

 

Ko zna šta nam stiže



– Mleko koje pomuzem, kao i ono koje pomuzu moje kolege farmeri, za nekoliko sati s farme stigne u prerađivačke pogone mlekara. Prošlo je sve potrebne kontrole, sveže je i sigurno. Međutim, mleko koje dolazi iz inostranstva je prerađeno u emulziju, koja košta 24 dinara litar i koju mlekare dalje prerađuju. Pitanje je, stoga, koliko je i za potrošače dobro što će piti jeftinije mleko napravljeno od takve sirovine. Cena za mnoge tu neće preovlađujući faktor – kaže Zora Feđver.



 

Autor:
Pošaljite komentar