Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Enes Halilović: Pisac je nezamisliv bez strpljenja

18.02.2015. 19:10 00:17
Piše:

Literarna nagrada „Meša Selimović„ koju dodeljuje Kompanija “Novosti”, za 2014. godinu pripala je ubedljivom pobedom od 22 glasa Enesu Haliloviću za pesničku zbirku „Zidovi” u izdanju

“Albatros plusa” iz Beograda. Za ovu knjigu glasala su 22 člana, a Halilović je 27. laureat,  saopštio je juče u Vukovoj zadužbini novinar Kulturne rubrike lista „Večernje novosti” Dragan Bogutović .

U ovogodišnjem Velikom žiriju „Večernjih novosti” za knjigu godine učestovalo je 49 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara,  različitih generacija i književnih poetika. Članovi žirija su iz  Beograda, Novog Sada, Niša, Smedereva, Kruševca, Kragujevca, Mladenovca, Banjaluke, Bijeljine, Novog Pazara, Zrenjanina, Sombora, Subotice, Vršca, Jagodine i Mokrina. Oni su ove godine  predložili 85 knjiga, odnosno pisaca.

Svaki član žirija mogao je da izdvoji pet knjiga svih žanrova, iz pera savremenih domaćih autora objavljenih u 2014. uz kratko obrazloženje. Pravila ne dozvoljavaju da isti pisac nagradu  dobije dva puta. Do pobednika se stiže na jednostavan način - zbrajanjem glasova. Od do sada nagrađenih knjiga, Halilovićevi „Zidovi” su 11. pesnička zbirka ovenčana „Mešinom” nagradom.

Glasove za nagrađeno delo dali su: Miloš Petrović, Slađana Ilić, Valentina Hamović, Aleksandar B. Laković, Bojana Stojanović Pantović, Zoran Bognar, Gordana Vlahović, Aleksandar Kostadinović, Aleksandra Petrović, Dragana V. Todoreskov, Časlav Nikolić, Saša Radojčić, Radmila Lotina, Dušan Stojković, Dragan Bošković, Jasmina Tonić, Valentina Pitulić, Marija Vasić Kanački, Zoran M. Mandić, Šefket Krcić, Tatjana Lazarević Milošević i Nebojša Lazić.

Na drugom mestu je takođe knjiga stihova  „Svedočenje” Nikole Vujčiće (NB „Stefan Prvovenčani”) sa 14 glasova. Na trećem mestu je „Jedro nade „Nikole Malovića (“Laguna”) sa 12 glasova, dok su četvrto podelile knjige „Kuća sećanja i zaborava” Filipan Davida (“Laguna”) i „Srpska kultura 1900-1950„, Petra Pijanovića (“Službeni glasnik”) sa po 11 glasova. Peto mesto je pripalo Vesni Kapor sa knjigom „Po sećanju se hoda kao po mesečini” sa 10 glasova.

Enes Halilović (1977) koji je na proglašenje pobednika doputovao iz Novog Pazara gde živi, izjavio je da je strpljenje bolje od svega na ovom svetu. I dodao da nema toga posla u kojem strpljenje igra tako važnu ulogu kao u pisanju. Pisanje, to je dugo posmatranje, mišljenje, dugo sedenje, redigovanje, skapavanje nad tekstom. Bez strpljenja pisac je nezamisliv, istakao je laureat.

Halilović je  podsetio da je i Meša Selimović pisao o zidu, iza koga bije kurdet-sat, nezaustavljiv hod sudbine. Savremeni čovek jeste zarobljen, ali ne samo fizičkim zidovima. Širom sveta vladaju crne ideologije, jeftina zabava, površnost i ponajviše sebičnost; sve to današnjeg čoveka čini zarobljenikom koji je sveden na prostog potrošača.Teško je onima koji ne čitaju, a još je teže onima koji čitaju”, zaključio je pesnik koji je brojnim nagradama sada priključio i jednu od najcenjenijih.

Nagrada koja se sastoji od povelje, reljefa sa likom Meše Selimovića i novčanog iznosa, Enesu Haliloviću biće uručena početkom  marta u Narodnom pozorištu.

Radmila Lotina

 

Laureat za “Dnevnik”: Poezija je žilava tvorevina

- Srećan sam i zadovoljan što su iz velikog žirija za nagradu “Meša Selimović”, 22 člana glasala za moju knjigu stihova - rekao je za naš list Enes Halilović. - Nadam se da su bili u pravu. Jer svaka knjiga, pa i moja, treba da prođe test vremena, pa će se tek za nekoliko decenija znati da li je to što pišem vredno i trajno. Mislim da su književne nagrade dobre i za autora i za knjigu, jer osvetljavaju stvaralački trud, skreću pažnju na tvorevine duha, a poezija jeste i uvek će biti najviša duhovna disciplina. Mnogi su proricali da će poezija nestati u vremenu informatičkih tehnologija i sveopšte dominacije industrije zabave. To se nije dogodilo i nikada neće, jer je poezija žilava tvorevina.

Autor:
Pošaljite komentar