OVE SVAKODNEVNE NAVIKE SU OPASNIJE ZA VAŠU JETRU OD ALKOHOLA Evo šta sve treba IZBEGAVATI kako biste je zaštitili od oštećenja!
Često zaboravljamo kako je jetra upravo jedan od organa koji je važan za život i kako ima bitne funkcije za organizam. Ona je i najveća žlezda u ljudskom organizmu i ujedno predstavlja jedini unutrašnji organ koji može da se regeneriše.
Jetra, kao i svi drugi organi, mora da se neguje adekvatnim načinom života. Opšte je poznato da je alkohol među njenim najvećim neprijateljima, ali postoje i popularne navike koje će, nakon mnogo godina, da dovedu do slabe ili bolesne jetre.
Ako imate često naviku da jedete ovu hranu koja može da ima dodatne posledice na masnu jetru, gore i od alkohola, možda bi trebalo da razmislite i uvedete neke promene.
Evo o kojim namirnicama je reč:
Šećeri
Slatkiši, gazirani sokovi i pekarski proizvodi mogu da doprinesu nakupljanju masti u jetri i da dodatno pogoršaju ovo stanje.
Trans masti
Grickalice i pržena hrana takođe mogu da pogoršaju stanje jetre.
Kukuruzni sirup sa mnogo fruktoze
Ovaj sirup obično možemo da pronađemo u zaslađenim pićima, prerađenoj hrani i slatkišima. Njegova preterana konzumacija takođe može da podstakne razvoj masne jetre.
Prerađeno meso
Česta konzumacija prerađenog mesa kao što su viršle i kobasice povezana je s razvojem masne jetre zbog visokog udela zasićenih masti i natrijuma kojima obiluju ovi proizvodi.
Rafinisane žitarice
Beli hleb, pirinač, rafinisane žitarice - zbog svog siromašnog udela vlakna, konzumacija ovih namirnica dovodi do porasta šećera u krvi. Posledično tome može da dođe do bolesti masne jetre.
Visokokalorična hrana
Česta konzumacija brze hrane koja obiluje nezdravim mastima, dodatnim šećerima i praznim kalorijama može da bude okidač za razvoj gojaznosti, potom i masne jetre.
Gazirana pića
Konzumacija ovih proizvoda je povezana s rizikom nastanka masne jetre jer podstiču nakupljanje masti i sadrže visok udeo šećera, prenosi živim.hr.