KAKO BEZBEDNO PREĆI SA POSNE NA MRSNU HRANU? Ovo je prvi korak koji ne smete preskočiti! POSLUŠAJTE SAVETE NUTRICIONISTKINJE
Sutra se završava Božićni post, pa će se na trpezi naći razna mrsna hrana. Ipak, za one koji su izdržali ceo post, nagli prelazak na ovakav tip ishrane, može da predstavlja problem po organizam.
Na koji način treba preći sa posne na mrsnu hranu, otkrila je za TV Prva magistar farmacije i nutricionistkinja Marija Milanović:
- Prva stvar koju ćete ujutru uneti pre nego što se "bacite" na tu težu hranu neka bude recimo limunada i neka uz svaki obrok u toku tog dana bude neka porcija sveže salate. Pošto je sezona zimnice, može slobodno da bude i zimnica, kiseli krastavčići, kiseli kupus itd. Zašto? Jer su to vlakna, jer će ona usporiti taj nagli skok šećera i takozvane masne hrane koje imamo iz pečenja, iz ruske salate, iz svih ovih suhomesnatih proizvoda - kaže nutricionistkinja i dodaje:
- Još jedan od dobrih saveta jeste da se postepeno uvode namirnice. Dakle, hrane će biti i ona je sada tu. Ne mora sve da se unese odmah i u jednom obroku i odmah tokom tog dana - navodi Marija i ističe:
- Recimo da su kuvana jaja dobra ili jaja na oko. Obavezno kažem uz porciju salate. Uvesti mlade sireve, koji nisu punomasni i koji će se lakše variti. Uvesti piletinu, ćuretinu, junetinu koja se mnogo lakše vari nego recimo svinjsko meso, nego pečenje. Opet kažem, sve možete da jedete, samo u nekoj umerenoj količini i uz porciju dobre salate.
Kada je reč o zdravstvenim benefitima posta, nutricionistkinja navodi za Prva TV da ih i te kako ima:
- Zdravstveni benefiti su jako veliki, a to je da regulišu nivo šećera u krvi, krvni pritisak, smanjuje nivo masnoće, odnosno taj čuveni holesterol, pre svega LDL odnosno loš holesterol.