DA LI STE PROBALI 5/25/25 METODU? SPAS POSLE PRAZNIČNOG PREJEDANJA! Jako brzo skida kile!
Na sreću, uravnotežen pristup mršavljenju, zasnovan na raznovrsnom jelovniku i ne isključujući čitave grupe proizvoda iz ishrane, postaje sve popularniji. Takva metoda je 5/25/25 koju je izmislila Džuli Kepicijelo, fitnes trener.
Šta je jedinstveno u vezi sa ovom metodom?
Metoda 5/25/25 se fokusira na dodavanje namirnica u vašu ishranu, a ne na njihovo isključivanje iz vašeg menija. Prema rečima njenog autora, odlična je osnova za korišćenje, bez obzira na to da li tek počinjete ili već imate iskustva u nezi svoje figure i onoga što svakodnevno jedete.
Metoda 5/25/25 znači pet obroka dnevno. Svaka treba da sadrži 25 g proteina, a tokom dana treba da obezbedimo i 25 g vlakana. Zahvaljujući ovakvom pristupu, ne ograničavamo određene namirnice, već u svoje obroke dodajemo "gorivo" koje pomaže u održavanju vitke figure.
Primer menija koji predlaže fitnes trener:
Doručak: jaja, ćureća slanina i tost;
Ručak: salata sa šniclom i puno povrća;
Obrok pre treninga: vafli od pirinča sa puterom od kikirikija i bananom;
Obrok posle treninga: proteinski šejk;
Večera: piletina, pečeni krompir i zeleno povrće.
"Zapamtite da su svačije nutritivne potrebe različite, pa koristite ovo kao vodič/početnu tačku, a ne kao savršen plan obroka za vas", podseća fitnes trener.
Kako funkcioniše metoda 5/25/25?
Manji obroci koji sadrže dozu proteina i vlakana, redovno jedeni, pomažu u stabilizaciji nivoa šećera u krvi, što znači da ne osećamo prejedanje ili preteranu glad. Tokom celog dana obezbeđujemo svom telu "gorivo" koje ono može da iskoristi. Protein je građevni blok mišića, lako je svarljiv i omogućava vam da se osećate siti duže nakon obroka. Adekvatna količina proteina takođe pozitivno utiče na pokretanje metabolizma. Odgovarajući nivo za većinu žena je 25 g proteina po obroku.
Pored proteina, u metodi 5/25/25 važno je i snabdevanje vlaknima. Nažalost, obično ih konzumiramo premalo, što dovodi do raznih problema, uključujući i probleme sa varenjem. "Unošenje ove količine vlakana (25 g dnevno) pomaže u održavanju redovnog pražnjenja creva i promoviše zdravlje creva podržavajući korisne bakterije", objašnjava fitnes trener, dodajući da vlakna takođe povećavaju sitost posle obroka i pomažu u stabilizaciji nivoa energije.
Kako primeniti metodu 5/25/25?
Metodu 5/25/25 nije teško primeniti na dnevnoj bazi, ali treba zapamtiti nekoliko pravila:
Jedite manje obroke, ali bogate hranljivim materijama
Usredsredite se na planiranje pet manjih obroka dnevno, što će vam pomoći da izbegnete prejedanje i bolove gladi i da održite stabilan nivo šećera u krvi. Svoje obroke zasnivajte na proteinima, zdravim mastima i vlaknima. Na početku svoje avanture metodom 5/25/25 možete da odštampate liste proizvoda bogatih određenim sastojcima i na osnovu toga kombinujete odgovarajuće proizvode u obrok.
Uvek imajte izvore proteina u frižideru
Biće vam lakše da planirate obroke i da u svaki od njih dodate proteine ako pri ruci imate proizvode bogate ovim sastojkom. Zato se pobrinite da vaš frižider (i zamrzivač) ima dosta tunjevine, grčkog jogurta, svežeg sira, piletine i lososa. Ako ne jedete životinjske proizvode ili ograničite konzumaciju mesa, važno je da se ozbedite pasuljem i drugim mahunarkama, koje su odličan izvor proteina.
Pojedite doručak u roku od tri sata od buđenja
Doručak je najvažniji obrok u danu, ali ako ne želite da ga jedete odmah nakon ustajanja, nema smisla da se prisiljavate. Međutim, vredi jesti svoj prvi obrok u roku od tri sata nakon buđenja i ne zaboravite da dodate proteine. Doručak na bazi jaja ili ovsena kaša sa prirodnim jogurtom pružiće vam osećaj sitosti i energije u prvoj polovini dana.