Saveti za sprečavanje truljenja povrća: Luk se čuva u čarapi
Prilikom kupovine namirnica često natrpamo korpu hranom koja na kraju često završi u smeću jer se ne pojede. Voće i povrće i dalje sazreva i brzo istrune.
Pravilno skladištenje hrane može vam pomoći da usporite propadanje voća i povrća. Važno je u obzir uzeti i klimu. Vlažna i vruća klima kumovaće bržem propadanju voća i povrća, ali ako namirnice čuvate van frižidera sledite naredne savete kako bi duže trajale.
Vrh banane obmotajte aluminijskom folijom. Banane tokom sazrevanja proizvode plin etilen. Omotavanjem vrhova aluminijskom formulom sprečava njegovo širenje na jestivi plod te tako usporava propadanje voćke. Ova metoda držaće banane svežim četiri do pet dana.
Luk zamotajte u najlonke. Previše vlage prouzrokuje brže truljenje luka. Najbolje ih je držati na hladnom i suvom mestu s malo svetla. Stavite luk u najlonske čarape i napravite čvor između svakog luka da se ne dodiruju, a zatim ih obesite. Tako svežina može potrajati od šest do osam meseci.
Beli luk voli hladno i suvo mesto. Sačuvajte luk u činiji ili papirnatoj kesi i držite ga na hladnom i suvom mestu. Neodvojeni čenovi na ovaj način mogu da potraju i do dva meseca. Ako ne odvajate čenove, to će smanjiti rok trajanja.
Peršun, bosiljak i špargle stavite u posudu s vodom tako da su stabljike uronjene baš kao cveće. Neka budu na sobnoj temperaturi. U ovim uslovima mogu potrajati četiri do pet dana.
Ne stavljajte krompir u plastične kese. Držite ga na hladnom i mračnom mestu. Umesto plastičnih, bolje ga zamotajte u papirnate ili mrežaste kese. Možete se poslužiti i s drvenom kacom te na dnu položiti novinski papir. Idealna temperatura je od 6 do 11 stepeni Celzijusa. Krompir ovako može potrajati jednu do dve nedelje.
Nezreli avokado ne stavljajte u frižider. Ako je avokado jako tvrd znači da još nije sazreo. Umesto u frižider, zamotajte ga u novine pa u papirnu kesu. Ako želite da što pre sazre, u kešu stavite i banane. Bez svega navedenog treba im sedam dana da sazru, s kesom tri do pet dana i s bananom dva do tri dana.
Paradajz na hladnoći gubi ukus. Što je paradajz zreliji to je njihov ukus bogatiji. Ako se stavi u frižider, gubi ukus pa je najbolje držati ga na temperaturi iznad 10 stepeni Celzijusa. Njihov rok trajanja je od tri nedelje do dva meseca, zavisno od toga koliko su zreli kada su kupljeni.
Gljive stavite u papirnu kesu zajedno sa peršunom. Nemojte oprati gljive ako ih nećete odmah koristiti za kuvanje. Gljive u kontaktu s vodom neće više biti suve pa će brže propasti. Stavite ih kupljene u papirnu kesu te zajedno s njima stavite nekoliko grančica peršuna. On deluje kao antioksidans i sprečava pojavu mrlja pa sve zajedno stavite u frižider.
Jagode operite sirćetom i vodom. Operite jagode tek pre nego što će se pojesti. Ako se odmah operu upiće vodu te će se ubrzati proces starenja. Kako bi bili sigurni da ste ih dobro oprali možete koristiti mešavinu od belog sirćeta i vode. Za zamrzavanje, jagode stavite u nepropusnu kesu, a ako idu u frižider ipak ih je bolje ostaviti u otvorenoj posudi. U frižideru traju od pet do šest dana, a u zamrzivaču dva do četiri meseca. Listove salate treba dobro osušiti. Nakon što se dobro operu u velikoj količine vode, zelenu salatu, spanać ili listove dobro treba osušiti. Nakon toga ih stavite u nepropusnu kesu ili plastičnu posudu. Tako mogu trajati od jedne do dve nedelje.
Sačuvajte preostalu polovinu limuna, zamotajte je u aluminijumsku foliju. Drugi način je da se stavi so na pulpu i ostavi u frižider. Pre upotrebe, isprati so s limuna. Polovina limuna tako može potrajati i do tri dana.
Sveže oguljeni krompir jako brzo propadne, te se preporučuje da se nakon guljenja odmah iskoristi. Ako ste ga ipak ogulili, a nemate nameru odmah da ga skuvate, stavite ga u posudu s vodom te dodajte nekoliko kapi sirćeta i stavite u frižider. Tako može potrajati do četiri dana.
Prezrele banane iskoristiti za frape ili smuti. Ogulite banane, prerežite ih na pola i stavite ih u nepropusnu kesu za zamrzavanje pa stavite u zamrzivač. Možete ih iskoristiti za pravljenje napitka u idućih dva do tri meseca.
S. Milanović