Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Namirnice koje ne bi trebalo jesti za doručak

26.11.2019. 18:01 18:04
Piše:
Foto: pixabay.com

Postoji sedam namirnica koje se vrlo često jedu za doručak, a koje se ne bi trebale konzumirati, piše portal Punkufer.

Žitarice

Za žitarice se tvrdi da su zdrav obrok. Ali, prerađivanjem pod visokom temperaturom i pritiskom, pretvaraju se u sitne pahuljice da bi se mogle jesti bez kuvanja. Time se uništavaju hranjivi sastojci. Da bi bile ukusnije, dodaju se aditivi, kao i gomila šećera.

Palačinke

Palačinke nisu dobre zbog toga što im dodajemo marmelaua ili čokoladne namaze koji nisu zdravi.

Tost sa margarinom

Za mnoge je tost sa maslacem ili margarinom savršen za početak dana. Ali, brašno kod većine vrsta hledba je rafinirano. Kao takvo u kombinaciji s masnoćom osigurava malo hranjivih tvari i siromašno je vlaknima.

Zbog visokog glihemijskog indeksa (koristi se za  određivanje koliko brzo pojedina hrana povisuje nivo glukoze) brzo povećava nivo šećera u krvi. Zbog toga ćete brzo ogladneti.

Maslac se dobija iz mleka, ali margarin se proizvodi industrijski. Ne preporučuje se zbog transmasnih kiselina koje sadrži i štetne "hemije".

Mafini

Domaći mafini su prihvatljivi, ali oni kupovni nisu. Jedini zdravi sastojak u njima su jaja.

Voćni sokovi

Slična je stvar i sa kupovnim sokovima. Uzrokuju brz rast šećera u krvi jer nema masti ili vlakana za usporavanje apsorpcije. To za posledicu ima umor, slabost i glad.

Energetske pločice

Kupovne energetske pločice daju malo energije. Daju samo jedan do tri grama vlakana. Imaju premalo belančevina, a previše šećera i kukuruznog sirupa. Naglo povisuju nivo šećera u krvi.

Jogurt s malo masti

Punomasni ili grčki jogurt je dobar. No, onaj sa skoro nimalo masti nije poželjan. Mogu sadržavati više šećera od porcije sladoleda. Masnoća produžava osećaj sitosti jer u tom slučaju organizam duže prerađuje ugljen hidrate, prenosi Radio Sarajevo.

Piše:
Pošaljite komentar