Mandarine - leče, a fino slade
Mandarine su sjajna voćka iz grupe agruma; ukusne, slatke i posebno korisne za one koji konzumiraju puno ugljenih hidrata i masti...
Poreklom su iz jugoistočne Azije, a ovom našem delu sveta su počele da se uzgajaju tek od 19. veka. Mnogi će reći višđe nego dovoljno vremena da ih zavolimo toliko da je zima bez mandarina gotovo pa nezamisliva. Još kad se tome doda i da su jako zdrave...
Poput ostalih agruma, odličan su izvor vitamina C, važnog za imunitet i borbu protiv sezonskih bolesti. U 100 grama mandarina nalazi se oko 30 miligrama ovog nutrijenta, što zadovoljava trećinu dnevnih potreba za vitaminom C.
Isto tako, zbog malog udela masti i soli, mandarina se smatra niskokaloričnom namirnicom i kao takva se preporučuje u jelovnicima osoba koje pokušavaju da se reše viška kilograma. Ubrzavaju i metabolizam i pomaže u topljenju masnih jastučića u predelu stomaka. Isto tako, pri konzumaciji mandarina ne treba zaboraviti ni na belu vlaknastu ovojnicu koja obavija plod s unutrašnje strane kore - taj deo je prepun dijetalnih vlakana i pomaže ubrzavanju uspavane probavu.
Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežava ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranljive materije u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija, koji može da dovede do srčanog udara.
Takođe, mandarine su i prirodni antiseptik. U očuvanju zdravlja pomoći će i njihovo esencijalno ulje, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na nervni sustav, pa se preporučuje kod teskobnih situacija ili ako ste pod stresom.
Napomena: Mandarina, poput drugog citrusnog voća, sadrži dosta oksalata, pa se zato ne preporučuje osobama sklonim bubrežnim i žučnim kamencima i drugim bolestima.