Kako do preplanule, a zdrave kože?
Potamnelost je zapravo zaštitna reakcija kože. Melanociti su ćelije koje proizvode kožni pigment melanin, koji zatim upija energiju i šalje je u obliku toplote, vezujući za sebe slobodne radikale koji nastaju pri toj reakciji.
Drugim rečima, prirodna pigmentacija je zaštita od UV zraka, koja se razlikuje među pojedinim tipovima kože.
Neke ljude sunce brzo opeče i oni gotovo nikada ne potamne, a kod drugih je situacija upravo obrnuta.
Dermatolozi to nazivaju fototipovima, koji se protežu od jedinice (veoma svetao ten) do šestice (taman ten). A što je niži fototip, koži je potrebno više zaštite.
Za sigurno tamnjenje, savetuju dermatolozi, dajte koži vremena da razvije svoju pigmentaciju.
U prevodu, izlažite se suncu postepeno i izbegavajte sunce između 12 i 16 časova, kad je najsnažnije.
Pobrinite se i za spoljašnju zaštitu, pre svega proizvodima sa visokim zaštitnim faktorom, između 30 i 50.
Takođe se preporučuje da sve vreme budete svesni da svrha zaštite od sunca nije produženje vremena do tamne boje kože, već ograničavanje rizika kod razumne izloženosti.
Isto tako, delotvornost krema za sunčanje vremenom opada, te je preporučljivo da na svaka dva sata i posle svakog kupanja, kremu za sunčanje ponovo nanesete po celom telu.
I ishrana pomaže
Langerhansove ćelije, koje kožu štite od štetnih napada iz okoline i deo su njenog imunološkog sistema, pod uticajem UV zraka mogu da se promene.
Istraživanja pokazuju da se izlaganjem suncu njihov broj smanjuje, te je samim tim prva biološka linija odbrane kože oslabljena.
Koža postaje i osetljivija na sunce. Pored toga, UV zraci povećavaju nastajanje slobodnih radikala koji su jedan od glavnih krivaca za starenje kože.
Ako želite da potamnite i ujedno očuvate kvalitet kože, dnutriconisti preporučuju konzumaciju hrane sa mnogo vitamina E, C i A, sa betakarotenima i drugim karotenoidima i flavonoidima.
Oni će pomoći organizmu u borbi sa slobodnim radikalima i tako vas zaštititi od štetnih posledica sunca.
A te hranljive materije nisu prisutne samo u voću i povrću. Ulje pšeničnih klica posebno je bogato vitaminom E, a čokolada je slatki izvor flavonoida.
Šargarepa je neosporni saveznik sunčanja, jer sadrži mnogo betakarotena i karotenoida koji mogu da pomognu pri jačanju odbrambenog sistema, a potamnelom tenu daju zlatni ton.