Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

IVANA ĐURKIĆ, VODITELJKA NOVOSADSKE TV Vrlo je lako živeti bez mesa!

20.03.2022. 16:07 16:09
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Prema mesu osećam odbojnost od svoje dvadesete godine. Iako sam ga koristila u ishrani, negde unutar sebe sam osećala da to nije ispravno, stoga sam imala vremenske periode kada ga uopšte nisam konzumirala, a sada je to period od nekih pet godina, rekla je na početku našeg razgovora o veganskoj ishrani Ivana Đurkić, voditeljka Novosadske televizije.



- Ja ne volim da se svrstavam u bilo koju grupu i za sebe ne kažem da sam vegan ili  vegeterijanac, jednostavno ne jedem namirnice životinjog porekla. Volim životinje, i moja odluka je postala definitivna kada smo dobili maltezera Asa. Tad sam pomislila: „Pa njega bi možda u dalekoj Kini poslužili za ručak”. I onda, kada malo razmislimo, nema razlike između psa, konja, svinje, pileta, zeca, srne…. Sve su to životinje koje osećaju i bol, patnju i strah i tugu. Ne volim drugima da namećem svoje mišljenje, svako ima svoj izbor i svoj put, i po tom pitanju ne osuđujem druge ljude - kaže Ivana Đurkić koja je veliki zagovornika veganske ishrane za koju tvrdi da je u njen život ušla prirodno a zadržala se zbog mnogih pozitivnih efekata na njeno zdravlje.

Koliko je teško nabaviti veganske namirnice ili pronaći recepte?

- U današnje vreme je vrlo lako živeti bez mesa, sve je stvar navike. Kada kupujemo namirnice prvo biramo sve ono što se može jesti presno, fokus nam je na povrću, voću, a zatim na žitaricama i mahunarkama. Ovakva ishrana nam omogućava da zaista više nego inače koristimo sve vrste povrća, voća, više začinskog bilja, zdravih masti i orašastih plodova. Takođe koristimo mleko od badema, kokosa i soje. Kada se fokusiramo samo na ove vrste namirnica zaista ima mnogo ideja, recepata, kombinacija i kreativnosti.

Na čemu je tvoja ishrana najviše bazirana, da li je to presna hrana i da li konzumiraš imitacije mesa?

- Imitacije mesa,lično, ne koristim, ako mislite na ćevapčiće od soje, ili veganske kobasice, viršle i slično. Ali kada spremam hranu koristim nekadašnje recepte, samo bez mesa. Recimo izvrsne veganske špagete bolenjeze (mogu biti i sirove), zatim lazanje ili musaka od krompira, tikvica i ljuspica soje, posni pasulj, varivo od šargarepe, varivo od graška, zatim boranija sa biljnom pavlakom.

Koliko i kako se tvoja energija, izgled ili zdravstveno stanje promenilo otkako si vegan? 

- Kada ste vegan morate biti oprezni da se vaša ishrana ne svodi na konzumiranje testenina, belog hleba, posnih kolača, već suprotno, žitarice koje unosimo preporučeno je da budu od celog zrna, ali fokus nam svakako treba biti na povrću, salatama svih vrsta i orašastim plodovima. Takođe ono što u poslednje vreme mnogo koristim su ljuspice od sirove heljde koje mogu da se savršeno kombinuju sa seckanim voćem.

Ono što sam primetila kao promenu je da imam više pozitivne energije, optimističnija sam, nemam bol ni težinu u želucu koji sam ranije povremeno osećala, a što je najvažnije zadovoljna sam i ponosna svojom odlukom. Dobro se osećam.

Koja su tvoja omiljena veganska jela?

- Ja obožavam svo povrće, patlidžan na razne načine od kojih mi je omiljena salata od patlidžana, tikvice na sto načina, na primer, kroketi od tikvica i tofu sira, a najdraže su mi punjene integralnim pirinčem i šampinjonima, zatim palačinke sa biljnim sirom i spanaćem, a tu je i moja omiljena salata koja bukvalno osvežava: sitno seckana cvekla, šargarepa, malo celera, beli luk (može i bez), peršun, maslinovo ulje, pola limuna i semenke bundeve i suncokreta. Uz to može da posluži posni integralni tost. Savršeno! Zatim punjeni patlidžan s pirinčem i povrćem u rerni. A da ne zaboravimo i poslastice: tu je kolač od jabuka koji se pravi tako što se suvi sastojci stavljaju u tepsiju bez mešanja i tako peku, jednostavno i ukusno. Upravo ovaj recept i integralnu testetninu ću podeliti sa čitaocima Nedeljnog ručka.

Snežana Milanović

foto: Privatna arhiva

 

Integralna testenina na moj način

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

1 šargarepa

trećina tikvice

400 g integralne posne testenine

150 g sojinih ljuspica

sok od paradajza

biljni sir

1 mala kašika ulja

prstohvat bosiljka

prstohvat origana

1 list lovora

Sojine ljuspice staviti u činiju sa vodom na 15 minuta. Za to vreme u secku izblendirati šargarepu, tikvicu i crni luk. U posudu za kuvanje sipati kašičicu ulja i kada se ugreje dodati izmiksanu smesu. Mešati par minuta i dodati oceđene ljuspice soje. Sve to zajedno mešati par minuta dok se smesa ne sjedini. Postepeno dodavati sok od paradajza, količinski po želji jer neko voli ređi a neko gušći sos. Kada se sve sjedini, dodati origano, bosiljak, ceo čen belog luka, i jedan list lovora. Sve zajedno kuvati na tihoj vatri oko 15 minuta uz povremeno mešanje. Za to vreme skuvati integralno testo. Testo se procedi, servira na tanjir, preko njega sos, a zatim rendani biljni sir. Prijatno!

 

Kolač s jabukama

1 šolja belog brašna

1 šolja integralnog brašna

2 šolje griza

5,6 većih jabuka

½ šolje šećera

cimet po želji

prašak za pecivo

150 g posnog margarina

Jabuke se oljušte i izrendaju, pospu se cimetom i šećerom. U drugoj posudi se pomešaju svi suvi sastojci. U posudu za pečenje, namazanu sa malo ulja sipa se trećina suvih sastojaka, na to se ređaju izrendane jabuke, zatim na jabuke opet suvi sastojci. Zatim se na površinu narenda margarin i kolač se stavi u rernu zagrejanu na 180 stepeni. Peče se oko 40 minuta.

Piše:
Pošaljite komentar