GEN ZA GORKE UKUSE: Genetika određuje ukus brokolija
Naučnici su objasnili da osobe koje naslede dve kopije varijante gena TAS2R38, zvane AVI, jednostavno nisu osetljive na gorke ukuse iz određenih hemikalija.
To znači da ako ne volite određenu vrstu povrća, čini se da ćete za to odsad moći okriviti gene jer su američki naučnici ustanovili da nasleđivanje dve kopije gena za neprijatne ukuse rezultira manjkom apetita kada kad su u pitanju brokoli ili kelj.
Rezultati istraživanja na neki način pojašnjavaju zbog čega je nekim ljudima teško uvrstiti zeleno povrće na redovni jelovnik. Istovremeno geni mogu uticati na to da li neko podnosi ukus piva, kafe ili crne čokolade, piše Bi-Bi-Si. Sa strane evolucije, osetljivost pojedinca na gorke ukuse može biti od koristi jer ga štiti od konzumiranja hrane koja bi mogla biti otrovna.
Dr Dženifer Smit i njene kolege s Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kentakiju kažu da upravo zbog ovakvoga genetskog sklopa neki ljudi ne uspevaju dnevno u organizam da unesu preporučenu količinu od pet porcija voća i povrća. Svako od nas nasleđuje dve kopije gena TAS2R38. On „šifrira” protein u receptorima za ukus na jeziku koji nam omogućava da osetimo gorčinu. Zbog tog „gorkog gena” kod nekih je osoba uočena 2,6 puta veća verovatnoća da će konzumirati manje povrća nego ljudi koji taj gen ne poseduju, pokazalo je istraživanje.
Naučnici su objasnili da osobe koje naslede dve kopije varijante gena TAS2R38, zvane AVI, jednostavno nisu osetljive na gorke ukuse iz određenih hemikalija. Oni s jednom kopijom AVI-ja i drugom zvanom PAV osećaju gorke ukuse spomenutih hemikalija, ali ne u tolikoj meri kao pojedinci koji poseduju dve kopije PAV-a, često nazivane „super-degustatorima”, kojima je određena vrsta hrane veoma gorka. Istraživanje je sprovedeno na 175 osoba. Naučnici su ustanovili da su osobe koje su posedovale dve kopije PAV-a konzumirale tek male količine lisnatoga zelenog povrća, koje se smatra dobrim za srce.
- Morate povesti računa o tome kakvog su ukusa neke namirnice ako zaista želite da se vaši pacijenti pridržavaju nutritivnih smernica - rekla je dr Smit doktorima na sastanku Američkog udruženja za srce. Dodala je da se ona i kolege nadaju da će otkriti uz pomoć kojih začina će zamaskirati gorak ukus i nevoljeno povrće učiniti prihvatljivim i onima koji ga ne vole. Ustanovljeno je da oko 50 posto osoba nije osetljivo na gorke namirnice, 25 posto smatra da je ovakva hrana čak slatkasta, a preostalih 25 posto je osetljivo na gorčinu kakvu razvijaju neke biljke kako bi izbegle da ih pojedu životinje, pokazalo je istraživanje.
Pripremila: Snežana Milanović