Zbog novog gena postajemo netolerantni na alkohol
Ljudi bi u nastavku evolucije mogli postati netolerantni na alkohol, a naučne studije pokazuju da se u našem telu razvija gen koji uništava toleranciju na alkoholna pića.
Kako navodi “IFL Science”, a prenosi Fokus.ba, naučnici s Univerziteta u Pensilvaniji otkrili su modifikaciju mehanizma odgovornog za dehidrogenazu alkohola. Što implicira da će se podnošljivost organizma na alkohol uskoro promeniti.
Enzim koji rastvara alkohol je dehidrogeneza, koja metaboliše tu supstancu u ujedinjenje acetal acetaldehid (etanal), toksičnu hemikaliju odgovornu za glavobolju ujutru nakon pijanke. Kako telo to relativno brzo pretvori u acetat, koji nije toksičan, čovel se oseća bolje već nakon jednog dana.
Međutim, prema portalu Fokus.ba evolucija bi mogla ukloniti ljudsku zavisnost od alkohola tako što bi stvorila nove verzije gena koji bi delovali na toleranciju na piće, kao i na sposobnost tela da pretvori acetaldehid u acetat. Što znači da bi ljudima i od najmanje količine pića bilo muka.
Ipak, ti geni su otkriveni samo u istočnoj Aziji i zapadnoj Africi, a naučnici su analizirali gene 2.500 ljudi iz 26 grupa stanovnika s četiri kontinenta.
Nova istraživanja govore da postoji sklonost ka ujednjačavanju nekih gena u celoj ljudskoj vrsti.
V. B.