Zagreb dobija Muzej čokolade
ZAGREB: Zagreb će sutra dobiti Muzej čokolade, koji će pored te poslastice prikazati i niz edukativnih, istorijskih i kulturnih sadržaj, ali i zabavne interaktivne segmente u kojima posetioci mogu da uživaju svim čulima.
Muzej je koncipiran hronološki - putovanje kroz vreme i prostor počinje prvim zrnima kakaovca, a završava se danas kada postoje stotine raznih ukusa čokolade.
Na ulazu posetioci dobijaju kutijicu sa uzorcima čokolade koje mogu da probaju dok obilaze postavku, u skladu s epohom koju razgledaju, od kakaovca, preko likera do sve popularnije ružičaste, rubi čokolade, kao četvrte vrste nakon tamne, mlečne i bele.
Ružica Božić Cerovac, koja je sa suprugom pokrenula projekt, kaže za Hinu da se ideja za osnivanje muzeja stvorila posle njihovih poseta sličnim muzejima u svetu, koji su uglavnom utemeljeni na suvoparnom prikazivanju istorije.
Kustos Muzeja Marko Španjol kaže da se postavka zasniva na doživljaju, kroz šest prostorija, počevši od prve koja je uređena kao džungle u Srednjoj Americi gde je krenula priča o čokoladi.
Izložene su i posude iz kakvih su pili astečki i majanski vladari, kao i mali mlin za dobijanje finog praha od kojih su pravili čokoladni napitak.
Jedna prostorija je posvećena jačanju industrijske proizvodnje čokolade, uređena je po uzoru na fabriku Vilioja Vonke, a podseća i na dugu hrvatsku tradiciju u proizvodnji čokolade, među ostalim, kroz Kraš i Mikado, koja je bila prva čokolada s pirinčem na svetu...
Obilazak se završava u prostoriji koja će povremeno menjati postavku u zavisnosti od doba godine i prilika, a u njoj je čokolada predstavljena kao sociološki fenomen, omiljeni poklon među ljudima, za rođendane, Dan zaljabljenih, ali i za potrebe mita i korupcije.