Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

NE BACAJTE LJUSKE OD JAJA Baštovani znaju, domaćini ne; KORISTE SE I OVAKO, IZNENADIĆETE SE

24.11.2024. 17:41 17:45
Piše:
jaja
Foto: Pixabay

Ljuske od jaja mogu se koristiti na razne korisne načine, kako u domaćinstvu, tako i u bašti. Za upotrebu u bašti znale su još naše bake i deke. One se koriste u baštovanstvu, kao prirodno đubrivo.

Naime, ljuske od jaja su bogate kalcijumom i mogu se usitniti i dodati zemljištu kako bi se poboljšala njegova hranljivost. Usitnjene ljuske se mogu posuti oko biljaka kako bi se odvratile puževi i drugi štetni insekti. Takođe, ljuske se mogu dodati kompostu za obogaćivanje hranljivih materija.

Malo ljudi zna da su ljuske od jaja odlične i kao abrazivno sredstvo. Potrebno ih je malo ispeći u mikrotalasnoj, rerni ili er frajeru, samleti u secku i to je to. Tako ćete ribati šerpe bez upotrebe hemije. Dodavanje ljuski u posudu s vodom za kuvanje smanjuje tvrdoću vode, a ljubitelji lepih stvari znaju i da ljuske mogu služiti kao kalup za male sveće.
Ljuske se koriste i kao dodatak ishrani za životinje. Sitno usitnjene ljuske mogu se dodavati u ishranu kokošaka ili ptica radi dodatnog unosa kalcijuma.

jaja
Foto: Pixabay

Ljuske mogu biti osušene, samlevene i dodate u hranu kao izvor kalcijuma (uz prethodnu sterilizaciju kako smo već opisali).

Zanimljivo je i da se prah od ljuski jaja može pomešati s pastom za zube kako bi se poboljšalo zdravlje zuba. Takođe, ovaj prah može se pomešati s belancem, kako bi se napravila hranljiva maska za lice.

Ako hoćete da pomognete detetu u zadatku iz likovnog, ili da ukrasite stan, ljuske osušene u rerni mogu se koristiti za pravljenje mozaika ili ukrasa. Deca mogu koristiti ljuske za eksperimente o reakcijama s kiselinama (npr. sirćetom).
 

Izvor:
Dnevnik, I. R.
Piše:
Pošaljite komentar