ZAŠTO JE VAŽNO DA POČNETE DAN SA 2 JAJETA Desiće vam se FANTASTIČNE PROMENE
Iako su jaja relativno mala, sadrže puno hranljivih materija i mogu da čine važan deo uravnotežene ishrane. Veliko kuvano jaje sadrži oko 77 kalorija i više hranljivih materija.
Hranljiva poslastica - Vitamini A, B5, B12, D, E, K, B6, folati, fosfor, selen, kalcij, cink, šest grama proteina, pet grama zdravih masti… Sve se ovo nalazi u samo jednom jajetu. Kurt Hong, specijalista interne medicine na Keck Medicine of USC, kaže da su jaja dobar izvor proteina, nezasićenih masti i važnih nutrijenata, kao što su vitamin B6, B12 i vitamin D.
Jaja su zdrava – za većinu ljudi - Žuman imaju visok sadržaj holesterola. Jedno veliko jaje sadrži otprilike 186 mg holesterola. Međutim, pre nego što izbacite jaja iz jelovnika, dobro je pregledati prehrambene smernice USDA. Studija pokazuje da jaja uopšte ne povećavaju holesterol kod oko 70 posto ljudi. Prema istraživačima, dete s visokim holesterolom ne moraju nužno da rezultiraju višim nivoima holesterola u krvi. Konzumacijom jaja 30 posto ljudi može blago povisiti ukupni holesterol i holesterol lipoproteina niske gustoće (LDL). Hong kaže da je ključ jedenja bilo koje hrane u tome da je konzumirate umereno.
Jaja dižu dobar holesterol - Dobar holesterol, lipoprotein visoke gustoće, raste kada se jedu jaja. Studija je pokazala da uzimanje dva jajeta dnevno u šest nedelja povećava nivo HDL-a za 10 posto. Ljudi s višim nivoima HDL-a imaju manji rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema.
Sadrže kolin - Vitamin topiv u vodi, kolin, često se svrstava u grupu vitamina B. Kolin je neophodan za izgradnju ćelijskih membrana, kao i za signalne molekule mozga. Tvrdo kuvano jaje sadrži oko 147 mg kolina, što je oko 27 posto dnevne preporučene količine.
Jaja pomažu u očuvanju vida - Kako starimo, važno je bolje brinuti o očima. Žumanca su bogata antioksidansima poput luteina i zeaksantina koji pomažu u smanjenju katarakte i makularne degeneracije. Vitamin A takođe je ključni sastojak žumanaca pa su korisni za oči.
Unosite dovoljno proteina i aminokiselina - Proteini su važni za održavanje dobrog zdravlja našeg tela. Svako jaje sadrži oko šest grama proteina, kao i korisne aminokiseline. Unos dovoljno proteina tokom dana može nam pomoći u kontroli težine, izgradnji mišića, snižavanju krvnog pritiska i jačanju kostiju.
Nisu loša za srce - Uprkos onome što se verovalo prethodnih decenija, konzumacija jaja ne prouzrokuje srčane bolesti ili moždani udar. Neke stude sugerišu, međutim, da ljudi s dijabetesom koji jedu jaja imaju veću verovatnoću za razvoj srčanih bolesti. Prema nekim studijama, ljudi koji slede dijetu s niskim procentom ugljenih hidrata i jedu jaja imaju manje šanse za razvoj srčanih bolesti.
Zasićuju - Uzimanje jaja za doručak može vam pomoći da se duže osećate siti zbog visokog sadržaja proteina.