Saznajte zašto nikada NE BI TREBALO da popijemo "JEDNU RAKIJICU" pre jela
Šta i zašto bi bilo bolje cugnuti kao aperitiv? A šta kao digestiv?
I dok se pre jela piju blago gorkasta pića s manje alkohola, pri kraju obroka valja poslužiti napitke koji će nam olakšati život nakon obilne hrane...
Drmnuti čašicu, dve rakije pre jela je uobičajen običaj kod Srba, ali ta navika ne podstiče apetit i ne poboljšava ukus jela.
Naprotiv, može samo da ga pokvari, baš kao i varenje, što će vam signalizirati želudac, koji na ovaj način blago šokiramo. Ali ako popijete malo gorkog pića u malim gutljajima, nećete blokirati čulo ukusa, već ga pripremiti, isto kao što ćete stimulisati želudačne sokove.
Etikecija za stolom
Zbog toga, umesto jedne ljute "na eks", prema bontonu za stolom, mogu se piti biljna, gorka pića sa manjim procentom alkohola.
Ne birajte ništa slatkasto u čaši jer biste mogli da izazovete gorušicu, pa takva pića sačuvajte za kraj, odnosno desert.
Inače, ispijanje gorkih napitaka pre jela radi podsticanja varenja datira još iz antičke Grčke, kada je otac medicine, Hipokrat, preporučio ritualno ispijanje aromatizovanog gorkog vina pre jela. Istorija beleži takav običaj i u drugim drevnim civilizacijama koje su koristile gorka, lagana alkoholna pića u istu svrhu, od Asiraca do Egipćana i Tatara.
U novije vreme aperitiv je postao popularan krajem 18. veka, a posebno je zaživeo u Italiji.
Pića kao što su vermut, martini i kampari vremenom su bila sve popularnija, a ubrzo su nastali i popularni špric, negroni i belini.
Šta je digestiv?
Digestivi se piju na kraju obroka da bi se stimulisala cirkulacija i poboljšalo varenje. I dok će Francuzi preporučiti neki konjak, dobru rakiju ili Chartreuse (kartuzijanski biljni liker), Italijani preferiraju rakiju od grožđa, gorki amaro, Fernet-Branco (gorki liker koji sadrži više od 40 biljaka i začina, poput aromatične smole, rabarbare, kamilice, kardamoma, aloje, šafrana, kantariona...).
Na kraju obroka Nemci nazdravljaju likerima kao što su Krauterlikor i Underberg, dok u Španiji i Portugalu dominiraju ojačana vina. Za koje god piće da se odlučite, budite nežni prema svom zdravlju.
Informer.rs/ Dnevnik