Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Grčka studija: Korona virus se brže širi na nižim teperaturama

31.03.2020. 16:39 16:41
Piše:
Izvor: pixabay.com

ATINA: Iako su do sada podaci u vezi uticaja temperature na širenje korona virusa različiti, izgleda da je najnovije istraživanje u Grčkoj pokazalo da se virus manje prenosi u zemljama s visokim temperaturama.

Studiju su sproveli Plućna klinika Univerziteta u Tesaliji, sa pulmologom Konstantinosom Jurgulianisom kao koordinatorom i Uranijom Kociu kao glavnim istraživačem, a u saradnji sa Centrom za interdisciplinarna istraživanja Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini Mecovo i Odeljenjem za poslovnu administraciju Univerziteta u Patrasu.

Utvrdili smo jasan uticaj temperature na brzinu širenja bolesti, jer zemlje s nižim temperaturama i naročito s prosečnom temperaturom od 0-18 Celzijusovih stepeni imaju bržu pojavu novih slučajeva Kovid-19 dnevno i veći ukupan broj potvrđenih slučajeva u poređenju sa zemljama sa višim prosečnim temperaturama, rekao je Jurgulianis za ANU.

Prema našoj analizi, čini se da uticaj temperature ne zavisi od vremena izbijanja epidemije i gustine naseljenosti, rekao je on i dodao da svakako konačan broj slučajeva značajno zavisi od mera preduzetih na sprečavanju širenja virusa, kao i od sistema za evidentiranje u zemlji.

Mnoge studije, naveo je profesor, sugerišu da hladnoća pomaže preživljavanju i širenju korona virusa.

Glavni faktori koji podupiru teoriju uticaja godišnjih doba u širenju virusnih epidemija su povećanje sinhronosti koja povećava prenos, ranjivosti ljudskog tela i stabilnosti virusnih čestica u okruženju tokom zimskih meseci, naveo je.

Prethodne studije su pokazale da na višim temperaturama opada period preživljavanja korona virusa koji su izazvali epidemije MERS i SARS-CoV.

Autor:
Pošaljite komentar