KOJI JE REALAN ROK TRAJANJA HRANE? Obeležava se na 3 načina, evo kad može i dalje da se jede, a kad morate baciti
Rok trajanja hrane je nešto što gledamo kada kupujemo namirnice. Ovom proverom sprečava se mogućnost od konzumiranja i trovanja pokvarenom hranom. Postavlja se pitanje, koliko rigorozno treba shvatati rok trajanja?
Kako prenosi portal Healthy Food Guide rok trajanja daje nam informacije o samom kvalitetu proizvoda, ali i do kada je sigurno da se namirnica konzumira. Postoje tri načina koji se često koriste pri obeležavanju hrane.
1. Najbolje je upotrebiti u određenom periodu
Ovakav podatak nas informiše koliko dugo možemo konzumirati određeni proizvod. Hranu treba upotrebiti ili u krajnjem slučaju baciti ako se ovaj datum prekorači. Ovo treba uraditi da bi se sprečilo potencijalno trovanje hranom.
Hrana koja se ovako obeležava može biti neekonomična i nekorisna za ishranu, jer često prilikom kupovine ne možete da primetite znakove kvarenja proizvoda, neprijatan miris ili buđ.
Ovakva oznaka se koristi na proizvodima koji ne mogu stajati dugo, kao što su jogurt, krem od mleka, meso i slično.
2. Najbolje je upotrebiti do...
Ova oznaka govori do kada možemo da iskoristimo proizvod, a da zadrži svoj kvalitet, naravno ako se pravilno čuva. Veoma je bitno je kako ste vi čuvali tu namirnicu, ali je bitno i kako se taj proizvod čuva u radnji u kojoj ste ga kupili.
Nakon što je istekao rok trajanja hrane, ona nije pokvarena, samo počinje da gubi na kvalitetu. Ovo ne važi za one namirnice kod kojih je pakovanje oštećeno.
Oznaku često imaju žitarice, keksići, grickalice, brašno, jaja, konzervirana hrana i smrznuti proizvodi. Ako imate hranu u frižideru kojoj je rok istekao pre nekoliko dana, trebalo bi proveriti da li je ispravna.
Ove namirnice nemojte kupovati
Kada je pakovanje oštećeno ili nije dobro zatvoreno
Naduvene ili dosta oštećene konzerve kao i one koje oksidiraju
Jaja koja su oštećena
Zamrznute proizvode koji sadrže kristale leda
Ako nema vidljivih tragova da je hrana pokvarena i ako miriše kako treba, verovatno je dovoljno dobra za upotrebu.
3. Datum proizvodnje ili pakovanja
Ovakvu oznaku uglavnom nose proizvodi čiji je rok trajanja do sedam dana. Tu spadaju hleb, mafini i ponekad torte. Podrazumeva se da određena pravila koja su navedena ne važe u potpunosti ako je hrana otvorena, a onda ostavljena u frižider.
Kada proizvod otvorimo često rok trajanja ne važi. Na primer, tegla paradajz pirea može dugo stajati neotvorena ali kada je otvorimo treba je potrošiti do 10 dana od trenutka otvaranja.
Kurir/Agromedia