Vreme je za pekmez od šljiva
Ovih dana sigurno ste razmišljali o kuvanju pekmeza. Cena šljiva na Kvantaškoj pijaci u Novom Sadu je oko 30-35 dinara za kilogram ako dođete uveče kada ih donose i prodaju u gajbama.
Postupak kuvanja pekmeza je ovakav:
Šljive oprati, povaditi košpice i uveče staviti u šerpu. Zatim, dodati šećer, otprilike, na kilogram šljiva 150 gr šećera što zavisi od toga koliko je šljiva slatka-zrela ili koliko želite da pekmez bude sladak.
Dobro promešati i ostaviti preko noći da šljive puste svoj sok.
Nakon što su šljive odstajale 10-ak sati, staviti na šporet i kuvati uz mešanje.
Po ukusu, u pred kraj kuvanja dodati cimet i/ili klinčiće i/ili dve kesice vanilin šećera, ali imajte na umu da svi ti začini preuzmu polako ukus šljiva.
Neko nasecka na kockice koru od limuna i doda.
Za veću količinu šljiva (oko 10-20 kg) i šećera pekmez treba kuvati otprilike 3-4 sata na laganoj vatri uz stalno mešanje, pogotovo pred kraj da ne zagori.
Na tacnu od šoljice za kafu izvadite varjačom malo pekmeza i povučete liniju. Ako ostane linija ne uliva se pekmez, to znači da je kuvanje gotovo.
Ako volite ređi pekmez, vi prekinite kuvanje nakon 2 sata.
Dok je još na vatri i ključa pekmez sipajte u čiste, suve i zagrejane tegle, do vrha.
Neki pred kraj kuvanja dodaju malo konzervansa jer se smatra da ako ne stavljate konzervans, rok trajanja je znatno kraći, pogotovo kada se tegla otvori. Što mi ne preporučujemo.
Tegle zatvorite poklopcima koje ste pre toga utrljali sa malo alkohola (može i rakija) da bi duže trajao i odmah ih izvrnite naopačke, neka tako odstoje 15 minuta.
Nikakva druga sterilizacija ili pasterizacija nije potrebna a na ovaj način pekmez će se dugo očuvati.
M. K.