Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

VELIKA JE RUSIJA U Moskvi će u Novu s ruskom salatom, na Čukotki je NA MENIJU morž, a evo gde DOČEK ne može da prođe bez BUZE i HALISA

26.12.2023. 17:29 17:35
Piše:
Foto: pixabay.com

MOSKVA: I dok većina žitelja Rusije na trpezi ima za tamošnje prilike tipične novogodišnje specijalitete, poput ruske salate ili haringe, na prazničnoj trpezi u zabačenim delovima te zemlje, poput Arktika ili Dalekog istoka, mogu se naći i jela od morža ili egzotične poslastice kao što je "holiso". 

Tako recimo u eskimskom selu Naukan, koje se nalazi na samom istoku Čukotke, meštani koji se bave lovom na moru, za novogodišnje praznike gostima služe jelo zvano "kopalhin" - meso morža umotano u kožu, prenosi TASS.

Eskimi kuvaju jelo leti, a zatim ga čuvaju u jamama pokrivenim travnjakom, čime fermetisano meso čuva ukus i jedinstvena svojstva dugi niz meseci.

S druge strane, narod Udege, mala etnička grupa koja živi u Habarovskom regionu, uvek služi bogate novogodišnje trpeze, čak i ako porodica živi skromno u ostatku godine.

Tradicionalna novogodišnja jela su ’ljancai’, salata od krompira sa mesom, i ’talu’, narezana smrznuta riba, kaže vodič u Nacionalnom parku Bikin Natalija Kančuga.

Ona dodaje da su "talu" i "ljancai" bili obavezni za zimske praznike, čak i da godina nije bila uspešna za lovce u tajgi.

S druge strane, Jakuti tradicionalno dočekuju Novu godinu u leto - 21. juna, kada proslavljaju letnji solsticij, ali za njih to nije u spurotnosti sa redovnom Novom godinom.

Kuvar Nikolaj Atlasov kaže da je ranije klanje stoke bilo zabranjeno leti, a ljudi su praktično jeli biljke, dok je kuvanje mesa nastavljano tek u jesen.

On dodaje da za novogodišnju trpezu voli da sprema "stroganjinu" od ribe, džigerice i ždrebećeg mesa, kao i od vrsta severne ribe, poput nelme, muksuna, jesetre...

Ljudi u Burjatiji, slično onima koji žive u Jakutiji, Novu godinu obeležavaju dvaput godišnje: 1. januara i u februaru ili martu prema budističkom lunarnom kalendaru - Sagalganu.

U oba navrata tradicionalna burjatska jela su zasnovana na mesu i mlečnim proizvodima, a pre svega "buze", koja se pravi tako što se komad mlevenog svinjskog i junećeg mesa i sitno seckanog luka, umota u elastično testo.

Među popularnim burjatskim poslasticama je i "holiso" - jelo od mladog sira, pavlake, šećera i mlevene trešnje.

Piše:
Pošaljite komentar
OBOREN REKORD STAR 71 GODINU U Moskvi VIŠE OD 40 CENTIMETARA SNEGA

OBOREN REKORD STAR 71 GODINU U Moskvi VIŠE OD 40 CENTIMETARA SNEGA

04.12.2023. 10:07 10:15