UZ OVA DVA TRIKA PRŽENO TESTO NEĆE UPITI NI KAP ULJA Uživajte u krofnama, mekikama, uštipcima
Teško je odoleti domaćem prženom testu kao što su krofne, uštipci ili mekike.
Ipak, često je ova hrana premasna i teška za stomak. Srećom postoje trikovi koji će učiniti da testo ne upije puno masnoće, pa ćete moći da uživate u omiljenom doručku. Ovo su dva načina pomoću kojih će testo ispasti savršeno.
Prašak za pecivo ili soda bikarbona
Jedan od načina za pripremanje idealnih uštipaka i mekika je upotreba sode bokarbone ili praška za pecivo, koje ćete prosejati zajedno sa brašnom. Na taj način testo neće upijati višak masnoće kod prženja u dubokom ulju.
Takođe da testo ne bi bilo masno, ulje u kome ćete ih pržiti trebalo bi da bude dobro zagrejano. Kada je ulje dovoljno zagrejano, ono u trenutku zatvara testo i ne dozvoljava mu da upije višak masnoće.
2. Rakija
Proveren način da testo koje pržite ne upije mnogo ulja ili masti jeste da dok mesite testo u njega dodate čašicu rakije. Kada umutite brašno, jaja , mleko i ostale sastojke koje koristite za pripremu, u sve to dodajte čašicu ljute rakije. Ovo su praktikovale naše bake.
Uštipci koji ćete pržiti u dubokom ulju neće pokupiti ni kap masnoće. Ovo je stari trik koje su još naše bake koristile, ali danas je pomalo zaboravljen. Ne morate da brinete jer se ukus rakije uopšte neće osetiti, a poslužiće da testo ne bude previše masno.
Ukoliko ipak želite da dodate aromu testu, a u isto vreme iskoristite trik sa alkoholom, možete dodati istu meru ruma.
Dnevnik/Espreso