Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svetski dan bezbednosti hrane: Šta jedemo-zadatak svih nas

07.06.2020. 12:17 12:19
Piše:
Foto: pixabay.com

BEOGRAD: U svetu se obeležava Dan bezbednosti hrane, kako bi se skrenula pažnja na obolevanje, ali i na ne tako retke smrtne ishode koji pokvarena hrana nosi sa sobom.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da skoro svaka deseta osoba na svetu oboli od pokvarene hrane, a oko 420.000 ljudi godišnje izgubi život od posledica njene konzumacije.

Svetski dan bezbednosti hrane pod motom “Bezbedna hrana, zadatak svakog od nas” podseća da u procesu očuvanja zdravlja stanovništva, pored proizvođača, prerađivača, distributera, važnu ulogu imaju i sami potrošaći i njihova sposobnost da razlikuju rokove upotrebe, kao i kvalitet i bezbednost proizvoda.

Koordinatorka Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u Tisa Čaušević napominje da NALED duže vreme predlaže da se zakonski uredi doniranje hrane kako bi umesto na otpad, otišla u humanitarne svrhe.

Čauševićeva ističe da bi oslobađanje kompanija od plaćanja PDV-a na tu robu, koje zbog visokih troškova često odustaju od akcije, dodatno olakšalo proces donacija hrane, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, važan uslov za stvaranje boljeg okruženja za plasman bezbedne hrane ostaje proces digitalizacije, u kome nove tehnologije treba da doprinesu prepoznavanju opasnosti u svakoj od faza proizvodnje hrane i proceni njihove štetnosti po zdravlje.

U planu je i razvoj eAgrara, softvera za poljoprivredne proizvođače koji će, kako se navodi doprineti efikasnijoj obradi zahteva za podsticaje u oblasti poljoprivrede, kao i kontroli usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine.

Obeležavanje Dana bezbednosti hrane ustanovljeno je 7. juna prošle godine, na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Svetske zdravstvene organizacije. Tim povodom u Srbiji NALED u saradnji sa USAID-ovim Projektom saradnje za ekonomski razvoj želi da doprinese jačanju svesti javnosti o kontroli i bezbednosti hrane.

Piše:
Pošaljite komentar
Gojaznost je bolest, važno je da znamo šta jedemo

Gojaznost je bolest, važno je da znamo šta jedemo

25.09.2019. 16:02 16:04