Svetski dan bezbednosti hrane: Šta jedemo-zadatak svih nas
BEOGRAD: U svetu se obeležava Dan bezbednosti hrane, kako bi se skrenula pažnja na obolevanje, ali i na ne tako retke smrtne ishode koji pokvarena hrana nosi sa sobom.
Podaci Svetske zdravstvene organizacije ukazuju da skoro svaka deseta osoba na svetu oboli od pokvarene hrane, a oko 420.000 ljudi godišnje izgubi život od posledica njene konzumacije.
Svetski dan bezbednosti hrane pod motom “Bezbedna hrana, zadatak svakog od nas” podseća da u procesu očuvanja zdravlja stanovništva, pored proizvođača, prerađivača, distributera, važnu ulogu imaju i sami potrošaći i njihova sposobnost da razlikuju rokove upotrebe, kao i kvalitet i bezbednost proizvoda.
Koordinatorka Saveza za hranu i poljoprivredu u NALED-u Tisa Čaušević napominje da NALED duže vreme predlaže da se zakonski uredi doniranje hrane kako bi umesto na otpad, otišla u humanitarne svrhe.
Čauševićeva ističe da bi oslobađanje kompanija od plaćanja PDV-a na tu robu, koje zbog visokih troškova često odustaju od akcije, dodatno olakšalo proces donacija hrane, navodi se u saopštenju.
Kako se dodaje, važan uslov za stvaranje boljeg okruženja za plasman bezbedne hrane ostaje proces digitalizacije, u kome nove tehnologije treba da doprinesu prepoznavanju opasnosti u svakoj od faza proizvodnje hrane i proceni njihove štetnosti po zdravlje.
U planu je i razvoj eAgrara, softvera za poljoprivredne proizvođače koji će, kako se navodi doprineti efikasnijoj obradi zahteva za podsticaje u oblasti poljoprivrede, kao i kontroli usklađenosti sa veterinarskim, fitosanitarnim i standardima zaštite životne sredine.
Obeležavanje Dana bezbednosti hrane ustanovljeno je 7. juna prošle godine, na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Svetske zdravstvene organizacije. Tim povodom u Srbiji NALED u saradnji sa USAID-ovim Projektom saradnje za ekonomski razvoj želi da doprinese jačanju svesti javnosti o kontroli i bezbednosti hrane.