SRPSKE GOMBOCE, A NE KNEDLE SA ŠLJIVAMA, na listi NAJBOLJIH KNEDLI NA SVETU (FOTO, RECEPT)
Konačno smo dobili potvrdu: svet je priznao naše gomboce, svrstavši ih na listu najboljih knedli na svetu.
Gastronomski magazin Tejst Atlas napravio je listu najboljih knedli na svetu.
Srpske gomboce tako su se našle na 44. mestu, ispred hrvatskih štrukli.
Kad znamo da su prvih 12 mesta zauzele delicije iz Azije, jasno je da je ovo mesto koje je zauzeo omiljeni recept, veoma visoko.
To što piše gomboce, a ne knedle sa šljivama, možda će konačno staviti tačku na raspravu "gomboce/knedle sa šljivama".
Learn more about the best dumplings in the world: https://t.co/PEbaXkDFnt pic.twitter.com/o9tMWvMXG6
— TasteAtlas (@TasteAtlas) April 9, 2024
Evo i originalnog recepta za gomboce sa šljivama
Klasične gomboce sa šljivama
Potrebno je:
1 kg krompira
1 kašika masti ili margarina
1 jaje
oko 500 g brašna
1 prstohvat soli
200 g prezle
5 kašika ulja
oko 20 komada šljiva
Staviti krompir u ljusci da se kuva. Kad je skuvan, oljuštiti ga, pa dok je vruć izgnječiti i ostaviti da se skroz ohladi. Dodati jaje, mast, so i dodavati malo po malo brašna, da testo ne bude tvrdo, a ni previše mekano i da se ne lepi.
Šljive očistiti od koštica. Po želji, možete u svaku sljivu staviti kocku šećera.
Testo razvuci oklagijom na debljinu prsta. Iseckati testo na kocke i na svaku kocku staviti po jednu šljivu. Zatim prstima obmotati testo oko šljive i napraviti lopticu.
U šerpu sipati vodu, pa kad provri, rešetkastom kašikom stavljati gomboce. Kad isp isplivaju na površinu, kuvati ih pet minuta, pa vaditi i staviti na tacnu da se ocede.
Za to vreme u tiganj sipati ulje i staviti da se ugreje. Sipati prezle i pržiti dok ne dobiju zlatnožutu boju. U prezle pred kraj umešati šećer. Gotove gomboce vruće stavljati u prezle i uvaljati ih sa svih strana. Služiti tople.